«Μερικές φορές νομίζω ότι τον χάνω»

«Αυτό που έχει σημασία στη ζωή δεν είναι τι σου συμβαίνει, αλλά τι θυμάσαι και πώς το θυμάσαι». Οταν έγραφε αυτή τη φράση ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες σίγουρα δεν φανταζόταν ότι θα έφτανε κάποια στιγμή που θα αφορούσε τον ίδιο σε επίπεδο υγείας. Οτι θα αντιμετώπιζε πρόβλημα άνοιας. Ο 82χρονος γίγαντας της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας πάσχει από γεροντική άνοια.

Η είδηση που προέκυψε από μια δήλωση του αδελφού του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. «Ο αδελφός μου έχει πρόβλημα με τη μνήμη του.

Μερικές φορές νομίζω ότι τον χάνω», δήλωσε ο μικρότερος αδελφός του, Χάιμε Γκαρσία Μάρκες. Είναι η πρώτη φορά που τόσο κοντινό πρόσωπο, από την οικογένεια του συγγραφέα, δηλώνει δημόσια ότι ο Μάρκες πάσχει από άνοια. «Η φυσική του κατάσταση είναι πολύ καλή, αλλά πάσχει από άνοια. Διατηρεί όμως το χιούμορ, τον ενθουσιασμό και τη ζωντάνια που πάντα είχε», συνέχισε για τον διάσημο αδελφό του που ζει στο Μεξικό και δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πάνε μερικά χρόνια από τότε που ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έχει αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή, καταβεβλημένος από τον καρκίνο. Θυμίζουμε την αποχαιρετιστήρια επιστολή που έστειλε στους φίλους του και διακινήθηκε μέσω Ιντερνετ: «Αν ο Θεός ξεχνούσε για μια στιγμή ότι είμαι μια μαριονέτα φτιαγμένη από κουρέλια και μου χάριζε ένα κομμάτι ζωή, ίσως δεν θα έλεγα όλα αυτά που σκέφτομαι, αλλά σίγουρα θα σκεφτόμουν όλα αυτά που λέω εδώ. Θα έδινα αξία στα πράγματα, όχι γι’ αυτό που αξίζουν, αλλά γι’ αυτό που σημαίνουν?».
Ανάμεσα σε πολλά, ο συγγραφέας των αριστουργημάτων «Εκατό χρόνια μοναξιάς», «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» και «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» έγραφε σ’ αυτή την επιστολή ότι «υπάρχει πάντα ένα αύριο και η ζωή μάς δίνει κι άλλες ευκαιρίες για να κάνουμε τα πράγματα όπως πρέπει, αλλά σε περίπτωση που κάνω λάθος και μας μένει μόνο το σήμερα, θα΄θελα να σου πω πόσο σ’ αγαπώ κι ότι ποτέ δεν θα σε ξεχάσω».
Ο έρωτας ήταν πάντα ένα κομβικό στοιχείο στο έργο, στον λόγο και στη ζωή του Μάρκες. Ερωτας και για την τρίτη ηλικία: «Στους ανθρώπους θα έδειχνα πόσο λάθος κάνουν να νομίζουν ότι παύουν να ερωτεύονται όταν γερνούν, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι γερνούν όταν παύουν να ερωτεύονται».
Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα