“Μέσα” στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη το ΠΑΣΟΚ

Ως προαναγγελία της συμμετοχής στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αποτιμάται η δευτερολογία του Ε.Βενιζέλου στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε “η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει δύο πόλους έναν συντηρητικό και έναν προοδευτικό”. Απαντώντας στις επιφυλάξεις της ΔΗΜΑΡ

για κοινή κάθοδο στις επόμενες εκλογές ο Ε.Βενιζέλος σημείωσε πως «το ΠΑΣΟΚ συγκροτεί την παράταξη της μεγάλης κεντροαριστεράς στην κοινωνική βάση». Παράλληλα θύμισε ότι «διατυπώσαμε καθαρή πρόταση συνεργασίας των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου κατά της Χρυσής Αυγής». Για μία ακόμη φορά τάχθηκε κατά της λήψης πρόσθετων μέτρων, σημειώνοντας όμως ότι είναι «κρίσιμο ζήτημα η κυβερνητική σταθερότητας και η έξοδος της χώρας από την κρίση» . Εντωμεταξύ “μαίνεται” το παρασκήνιο στις κουβέντες του συνεδρίου για θέματα εσωκομματικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος τόνισε:

“Η χώρα χρειάζεται πολιτικό και οικονομικό χρόνο να επανακάμψει. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση με τον μέγιστο βαθμό αποτελεσματικότητας”.

“Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα την πάει στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Που θα καταπολεμίσει ην ανεργία, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας”.

“Χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα διαμυνήσει στους εταίρους μας ότι δεν αντέχει άλλα μέτρα. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που να δίνει μάχη ενάντια του λαϊκισμού και της δημαγωγίας”.

“Χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα επαναδιαπραγματευθεί τις δανειακές συμβάσεις και το μνημόνιο”.

“Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση παρά μόνο η συνεργασία των τριών κομμάτων που είναι τώρα στην κυβέρνηση”.

“Μόνο με ανάπτυξη θα βγούμε από τη κρίση και το χρέος θα γίνει βιώσιμο”

Το ισχυρό ΠΑΣΟΚ είναι προυπόθεση για την επάνοδο και άνοδο της χώρας. Προκειταί για επάνοδο, για την επιστροφή της ομαλότηατας”.

“Το ΠΑΣΟΚ είναι λαϊκό, είναί όμως αντιλαϊκιστικό”.

Σήμερα μάλιστα, θα γίνουν οι ψηφοφορίες για το Καταστατικό, τις πολιτικές θέσεις και – ενδεχομένως – για το θέμα της συμμετοχής ή όχι στην κυβέρνηση, κάτι που έχει ζητήσει επισήμως η Αριστερή Πρωτοβουλία.

Η χθεσινή πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – παρότι αρκετά προχωρημένη, αφού ζήτησε την κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και άλλων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς στις εκλογές, στα πρότυπα της ιταλικής “Ελιάς – δεν κάλυψε τους περισσότερους. Κορυφαία στελέχη εκτιμούσαν, μιλώντας στο thepaper.gr ότι “απόψε ο Βενιζέλος θα πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα περισσότερο”. Αρκετοί υποστήριζαν μάλιστα ότι αυτό το “περισσότερο” δεν είναι τίποτε άλλο, από μια “γενναία δήλωση” ότι – εφόσον συγκροτηθεί το ενιαίο αυτό σχήμα της Κεντροαριστεράς, ο ίδιος δεν προτίθεται να είναι επικεφαλής, παραμένοντας ωστόσο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στα πηγαδάκια και στις ομιλίες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το θέμα που κυριαρχεί από χθες, είναι η συμμετοχή ή μη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και, φυσικά, “οργιάζουν” οι παρασκηνιακές “ζυμώσεις” για τις λίστες των υποψηφίων για την νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Η πρόταση στην οποία κατέληξε η Επιτροπή Καταστατικού (έπειτα από ολονύχτιες διαβουλεύσεις) είναι το μέτρο σταυροδοσίας να ανέλθει τελικά στο 30%. Χθες το βράδυ επίσης όλες οι επιμέρους “τάσεις” και ομάδες, είχαν δείπνα και συγκεντρώσεις (σε ταβέρνες, ξενοδοχεία και αλλού) προκειμένου να καταλήξουν στις “γραμμές” και στις λίστες με τις οποίες θα κατέλθουν στην αυριανή ψηφοφορία για την εκλογή στην Κεντρική Επιτροπή.

Χθες στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος έκανε “άνοιγμα” στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας (ΔΗΜΑΡ, κινήσεις) προτείνοντας να πραγματοποιήσουν κοινή κάθοδο στις επόμενες εκλογές. “Πιστεύουμε στην συγκρότηση της πλειοψηφικής κεντροαριστεράς. Προτείνουμε συστράτευση με πολλαπλασιαστικό εκλογικό αποτέλεσμα και κοινή κάθοδο στις εκλογές ώστε η κεντροαριστερά να είναι πρώτη δύναμη” είπε ανοίγοντας το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι απευθύνεται “σε όλες τις κινήσεις και τα πρόσωπα χωρίς αποκλεισμούς” σπεύδοντας να διευκρινίσει πως “όσοι δεν ανταποκρίνονται φέρουν την ευθύνη τους”.

Keywords
Τυχαία Θέματα