Μετωπική κυβέρνησης-τρόικας για τα μέτρα του 2014 – Ποια είναι τα «ανοιχτά» μέτωπα

Μετά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τραβήξει «κόκκινη γραμμή» στα όσα ζητάει η τρόικα, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε πολλές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. Παράλληλα, ήδη οι αποφάσεις για την τύχη του ελληνικού χρέους έχουν ληφθεί και μετατεθεί για πολύ αργότερα.

Ακολουθώντας

μιαν άνευ προηγουμένου παρελκυστική πολιτική, η Ομάδα Τόμσεν αφήνει μετέωρα όλα τα θέματα, για να πιέζει και να «ανοιγοκλείνει» ζητήματα κατά το δοκούν. Πρακτικά, κανένα θέμα δεν αναμένεται να κλείσει πριν τον Νοέμβριο ή και την κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού με όλα τα μέτρα του 2014.

Έτσι ανοικτά θα μένουν όλα τα μέτωπα διαπραγμάτευσης, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τα κλείσει το συντομότερο. Τακτική της Τρόικας είναι να «τσιγαρίζει» την κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2014, δηλαδή να «φουσκώνει» και το δημοσιονομικό κενό της χρονιάς για να απαιτεί περισσότερα μέτρα λιτότητας, αλλά και το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος για να «στρώσει χαλί» για νέο δάνειο και επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2016. Συγκεκριμένα η Τρόικα οριοθετεί το δημοσιονομικό κενό στα 2 δισ. ευρώ ενώ το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι δεν θα ξεπεράσει καν τα 700 εκατ. στη χειρότερη περίπτωση, ενώ πιέζουν να υπογραφεί και νέο «δάνειο-γέφυρα» 10 δισ. έως τον Δεκέμβριο, ενώ στην κυβέρνηση περίμεναν να τηρήσουν οι δανειστές τη δέσμευσή τους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να βγει η Ελλάδα στις αγορές από τα μέσα του 2014 και μετά.

Τα «μέτωπα» που κανονικά θα έπρεπε να είχαν ήδη «κλείσει» είναι:

- ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ: αν και αποτελούν προαπαιτούμενο για την δόση, επί τρεις εβδομάδες αναβάλλεται η τηλεδιάσκεψη με την Τρόικα και την ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας. Η ελληνική πλευρά έχει βρει ισχυρά νομικά επιχειρήματα, αλλά οι ελεγκτές κωλυσιεργούν.

- Απολύσεις στο δημόσιο: ενώ τον Ιούνιο δήλωναν ικανοποιημένοι από τις προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη (μετά την πολύμηνη καθυστέρηση επί υπουργίας Μανιτάκη), πλέον εμφανίζονται άπληστοι, δεν δίνουν πίσωση χρόνου 2-3 μηνών για τις 2.000 απολύσεις που προβλέπονταν για μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά δεν συνυπολογίζουν καν σε αυτές και τις επικείμενες αποχωρήσεις εργαζομένων από ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.

- Προϋπολογισμός 2013: η Τρόικα «κουρεύει» το πρωτογενές πλεόνασμα και «φουσκώνει» την ύφεση του 2013, για να ξεκινήσει από κακή «αφετηρία» το 2014. Η Τρόικα «μαγείρευε» μηδενικό πλεόνασμα για φέτος, αλλά «ανέβηκε» πρώτα στα 80-100 εκατ. και τελικά στα 340 εκατ. ευρώ, ενώ στο υπουργειο Οικονομικών μιλούν ήδη για 500 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς. Αντίστοιχα και για την ύφεση προέβλεπαν μείωση του ΑΕΠ ε 4% αντί 4,2% αρχικά, αλλά δεν δέχονται ότι θα πέσει ίσως και στο 3,5% όπως ήδη διαβλέπουν στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, στν κυβέρνηση αποκλείουν την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, καθώς υπολογίζουν ότι επαρκούν και με το παραπάνω όσα έχουν ήδη ψηφιστεί και δρομολογηθεί για το 2014, όπως:

• “ψαλίδισμα” στις φοροαπαλλαγές για έσοδα 237 εκατ. ευρώ.

• εξοικονόμηση 176,8 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις στα οικογενειακά επιδόματα γιαπολύτεκνους κλπ

• εξοικονόμηση 816 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

• κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών για εξοικονόμηση 114 εκατ. ευρώ.

• μείωση 5%-15% στις επικουρικές συντάξεις για εξοικονόμηση 85 εκατ. ευρώ

• μειώσεις ή διακοπή συντάξεων ανασφαλίστων ηλικιωμένων για εξοικονόμηση 30 εκατ. ευρώ.

• περικοπές 420 εκατ. ευρώ στην Υγεία και μέτρα υπέρ ΕΟΠΥΥ όπως η πληρωμή 25 ευρώ για εισαγωγή στα νοσοκομεία ή νέος φόρος στα τσιγάρα.

The post Μετωπική κυβέρνησης-τρόικας για τα μέτρα του 2014 – Ποια είναι τα «ανοιχτά» μέτωπα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα