Μοιράζει την τράπουλα ο Σαμαράς

Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Την πλέον κρίσιμη και καθοριστική περίοδο για την πορεία της διέρχεται η κυβέρνηση Σαμαρά, διαθέτοντας σημαντικά εφόδια, αλλά και καταγράφοντας σοβαρές απώλειες, ιδίως στο κοινωνικό μέτωπο. Από τη μία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν υπεροχή της ΝΔ και εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Από την άλλη, οι κοινωνικές ομάδες που υφίστανται τις συνέπειες της οδυνηρής δανειακής σύμβασης εκρήγνυνται διαδοχικά,

απαιτώντας μέτρα ανακούφισης, τη στιγμή που δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα για οποιαδήποτε υπαναχώρηση από τους αρχικούς στόχους.
Οι εξελίξεις στα αγροτικά μπλόκα προβληματίζουν εντονότατα το Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει το δίκαιο των βασικών αιτημάτων του αγροτικού κόσμου. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει τη λύση του ουσιαστικού διαλόγου μαζί τους, ώστε μεσοπρόθεσμα να αποκατασταθούν οι αδικίες, ιδίως όσον αφορά στην επιστροφή του ΦΠΑ, την υπερφορολόγηση στα αγροτεμάχια και τον διπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου για αγροτική χρήση.
Σε ευρεία σύσκεψη την Παρασκευή το βράδυ, στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής του οικονομικού και αναπτυξιακού επιτελείου, συζητήθηκαν τρόποι εξεύρεσης πρόσθετων κοινοτικών πόρων που θα εξασφαλίσουν σε αυτήν τη φάση ομαλότερες συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού στην ύπαιθρο, κάτι που γεννά προσδοκίες ότι η κατάσταση μπορεί να εκτονωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Επενδύσεις και δημοσιονομικά Στον τομέα των επενδύσεων, μετά το ταξίδι του Σαμαρά στο Κατάρ και ενόψει των επισκέψεών του σε Ρωσία, Τουρκία, Κίνα και ΗΠΑ, τα πράγματα εμφανίζουν κάποια βελτίωση. Εντούτοις, οι ξένοι επενδυτές παραμένουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι με την περιρρέουσα κοινωνική αναταραχή, το κακό οικονομικό κλίμα που δεν επιτρέπει μακροπρόθεσμες επενδύσεις, λόγω της υψηλής φορολογίας και της γραφειοκρατίας που ναι μεν έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται, αλλά ακόμη η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε θέση να υποδεχτεί ευρείας έκτασης επενδύσεις.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι όσοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στη χώρα επικεντρώνονται κυρίως στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων οργανισμών και τραπεζών, αποφεύγοντας –προς το παρόν– να τοποθετηθούν στον τουριστικό τομέα, στον βιομηχανικό ή στο λιανεμπόριο.
Η εύκολη απάντηση στη στάση που τηρούν είναι ότι περιμένουν περαιτέρω καθίζηση των τιμών. Σίγουρα αυτή είναι μια παράμετρος, αλλά όχι η επικρατούσα. Το παιχνίδι Το μεγάλο στοίχημα Σαμαρά είναι να καταφέρει να μοιράσει ισομερώς την πίτα στον διεθνή παράγοντα. Αν συμβεί αυτό, αν δηλαδή μπορέσει να μη δυσαρεστήσει τους Αμερικανούς, τους Ρώσους, τους Κινέζους, τους Γερμανούς και τους Ισραηλινούς, τότε θα επιτύχει κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο.
Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και ο πρωτογενής τομέας μπορούν να αποφέρουν πολλαπλάσια οφέλη στο σύνολο των ξένων επενδυτών, χωρίς να μείνει κανείς παραπονούμενος. Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα, και μέχρι το καλοκαίρι, θα κριθεί η πορεία της χώρας στις αγορές από το μοίρασμα της τράπουλας στην παρούσα φάση.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί τον Ιούλιο να δανειστεί ξανά από τις αγορές, κάτι το οποίο θα ωφελήσει την οικονομία, αλλά και την… προεκλογική καμπάνια της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία έχει χάσει τις εκλογές στα κρατίδια και θα προσπαθήσει, με σημαία την επιστροφή της χώρας μας στον απευθείας δανεισμό, να αποδείξει ότι οι κινήσεις της στη διεθνή σκακιέρα ήταν οι ορθές.

Keywords
Τυχαία Θέματα