Να τελειώσουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ζητά το Eurogroup

Να ολοκληρωθούν τάχιστα οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – τρόικας ζητά το Eurogroup.

Η χώρα μας κυριάρχησε στο περιθώριο και όχι στο επίκεντρο του Eurogroup, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Στο τραπέζι των συζητήσεων εξετάστηκε η αρτιότητα των προϋπολογισμών των χωρών που δεν βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης.

Ανησυχία φαίνεται να προκαλεί η καθυστέρηση στην αξιολόγηση καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι τις χώρες που απαγκιστρώνονται από

τα προγράμματα προσαρμογής θα γίνουν στόχος των αγορών.

Κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ δήλωσε:

«Υπάρχουν κίνδυνοι (δημοσιονομικού εκτροχιασμού) για όλες τις χώρες. Ορισμένες χώρες ασφαλώς οφείλουν να κάνουν περισσότερες προσπάθειες»,

Ο κ. Ντεϊσελμπλούμ, αναφέρθηκε και στην κατάσταση της Γαλλίας, τον προϋπολογισμό της οποίας ενέκρινε τη Περασμένη Παρασκευή η Κομισιόν.

Μιλώντας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, δήλωσε σε αυστηρό ύφος:

«Μένει να δούμε εάν η Γαλλία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η χώρα έχει διορία έως και το 2015 για να το πράξει. Αυτό το οποίο έχει αποφασιστεί στο Παρίσι ως τώρα ξεκάθαρα δεν επαρκεί. Είναι προφανές ότι η Γαλλία οφείλει να κάνει περισσότερα».

Στο μεταξύ, έγγραφο που επικαλείται ότι έχει στην κατοχή του το Reuters αναφέρει ότι η Ευρωζώνη εξετάζει την παροχή φθηνών δάνειων ως κίνητρο για μεταρρυθμίσεις.

Θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης στη συνάντηση υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων στις 26 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες για την προετοιμασία της επόμενης Συνόδου Κορυφής στις 19-20 Δεκεμβρίου.
Τα δάνεια θα είναι ελκυστικά, λόγω χαμηλών επιτοκίων συγκριτικά με αυτά που ισχύουν στην αγορά και θα αποτελέσουν μέρος των συμβολαιακών διακανονισμών, που θα έχουν δεσμευτική ισχύ η οποία θα σχετίζεται με τους στόχους των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και τους στόχους εκείνους που θα ενεργοποιούν την καταβολή της δόσης του συμφωνηθέντος δανείου.

Δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτά χώρες που παρουσιάζουν μεγάλες οικονομικές ανισορροπίες ή ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα διάσωσης.

Ωστόσο χώρες όπως η Ιρλανδία, που βγαίνουν από το πρόγραμμα διάσωσης μπορούν να εξαιρεθούν

The post Να τελειώσουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ζητά το Eurogroup appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα