ΝΑΙ στη ζωή, ΟΧΙ στα ναρκωτικά!

Τα ναρκωτικά σαρώνουν τις κοινωνίες, τις οποίες μαστίζει η οικονομική κρίση. Πλείστοι όσοι άνθρωποι που ζουν στα όρια της νομιμότητας, όταν αντιμετωπίσουν το πρόβλημα «τσέπης» ή επιβίωσης ξεπερνούν τα όρια και πέφτουν στα ναρκωτικά. Άλλοι για κέρδη, άλλοι για απλή επιβίωση. «Απολύθηκα από τη δουλειά, είχα λογαριασμούς, δάνεια, υποχρεώσεις και όσο και αν έψαξα, δεν βρήκα τίποτα. Ένας γνωστός μου έδωσε αυτό το τεράστιο για μένα ποσό, προκειμένου να μεταφέρω αυτήν τη βαλίτσα και να τη δώσω στον Αλέκο».
Με αυτά τα λόγια απολογήθηκε πριν από περίπου έναν μήνα κάποιος πολίτης που κατηγορήθηκε

ότι μετέφερε μια βαλίτσα, η οποία σε ειδική κρύπτη είχε μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης. Καταδικάστηκε, αλλά οι παράγοντες της δίκης διαπίστωσαν ότι έλεγε μια δραματική αλήθεια. «Μπήκα στο πρόβλημα (ναρκωτικά) γιατί κουράστηκα, απελπίστηκα να βλέπω τους γονείς μου κάθε μέρα να κλαίνε, να γκρινιάζουν, να τσακώνονται, γιατί οικονομικά δεν τα βγάζαμε πέρα. Και με έναν φίλο μπήκα στο αδιέξοδο για να βρούμε διέξοδο» μας είπε ένας έφηβος που έγινε χρήστης ναρκωτικών και τώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα απεξάρτησης.
Το πρόβλημα των ναρκωτικών όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπιστεί, αλλά αντίθετα γίνεται συνεχώς πιο έντονο. Οι χρήστες αυξάνονται, όσοι μπαίνουν στη διακίνηση μπαίνουν πια όχι μόνο για μεγάλα κέρδη, αλλά και για μικροποσά. «Μα, μας αφήνετε μόνους μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Το ‘‘πρόβλημα’’ μπορούμε να το παλέψουμε, αν νιώθουμε ότι είναι δίπλα μας άνθρωποι που μας συμπαρίστανται. Το δύσκολο είναι να παραδεχτούμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια σε θεραπευτικές κοινότητες και σε ειδικούς και εκεί χρειαζόμαστε κάποιος να μας κρατήσει το χέρι» μας έλεγε στη ραδιοφωνική εκπομπή στον Αlpha 9,89 νεαρός που παλεύει στη θεραπευτική («στεγνή») κοινότητα ΑΤΡΑΠΟΣ, η οποία φέτος έκλεισε δέκα χρόνια λειτουργίας.
Βγαίνουν τα παιδιά στη ζωή και πάλι καθαρά από ναρκωτικά και «βγαίνουν» από το πρόβλημα; Ναι, είναι η απάντηση. Τα περισσότερα παιδιά από αυτά που μπαίνουν σε θεραπευτικό πρόγραμμα κοινοτήτων τα καταφέρνουν. Αρκετά όχι με κύρια ευθύνη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Ο αγώνας δεν είναι χαμένος και η συμπαράσταση για να φωνάξουν τα παιδιά στην πράξη «ναι στη ζωή, όχι στα ναρκωτικά» έχει τεράστια πρακτική σημασία. Από τη στήλη αυτή έχουμε επικρίνει πολλές φορές τη στάση του Μεgα σε καίρια ζητήματα, αλλά αυτό αφορά σε συγκεκριμένες επιλογές συγκεκριμένων στελεχών του. Σήμερα μπορούμε να πούμε τα «καλά λόγια», καθώς και το Μεgα ακολούθησε τα χνάρια του Αlpha και της κρατικής τηλεόρασης και βρέθηκε κοντά στα παιδιά που παλεύουν ενάντια στα ναρκωτικά στις θεραπευτικές κοινότητες.
Στο γήπεδο του Εθνικού Αστέρα Καισαριανής με χορηγό την εταιρεία επικοινωνίας του Σπύρου Ριζόπουλου «SPIN COMMUNICATIONS» και με τη βοήθεια του δημάρχου κ. Καμπάκα συναντήθηκαν οι θεραπευτικές κοινότητες με δημοσιογράφους, ηθοποιούς και στελέχη από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και επαναβεβαίωσαν τη συστράτευση ενάντια στα ναρκωτικά. Την πρωτοβουλία έχει χρόνια τώρα η «ΑΤΡΑΠΟΣ» με τον δ
Keywords
Τυχαία Θέματα