Νέα δεδομένα μετά το «ναυάγιο» ΕΤΕ-Eurobank

Διαφορετικό το σκηνικό στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μετά τις προχθεσινές εξελίξεις και την απόφαση αναστολής από την Τρόικα της διαδικασίας απορρόφησης της Eurobank από την Εθνική.

Ωστόσο, και οι δύο τράπεζες εκτιμούν ότι πρόκειται για αναστολή και όχι για ματαίωση της συγχώνευσης. Υπογραμμίζουν ότι στο μικρό χρονικό διάστημα που απομένει προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίησή

τους -κάθε μία τράπεζα χωριστά- θα προσπαθήσουν να απορροφήσουν από τον ιδιωτικό τομέα κεφάλαια τα οποία ανέρχονται στο 10% της συνολικής ανακεφαλαιοποίησής τους. Συγκεκριμένα η Εθνική τράπεζα θα πρέπει να αναζητήσει από την αγορά 970 εκατ. ευρώ, ενώ η Eurobank 580 εκατ. ευρώ.

Αν δεν καταφέρουν οι δύο τράπεζες να αντλήσουν από ιδιώτες το απαραίτητο κεφάλαιο τότε η ανακεφαλαιοποίησή τους θα υλοποιηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), γεγονός που προβληματίζει τους μετόχους.

Σήμερα οι δύο τράπεζες θα συγκαλέσουν τα διοικητικά τους συμβούλια και θα εκδώσουν πρόσκληση προς τους μετόχους τους προκειμένου αυτοί να συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί ως διαδικασία στο τέλος Απριλίου.

Επισημαίνεται ότι από το «πάγωμα» της συγχώνευσης δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών- Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς προχωρούν κανονικά τις σχετικές διαδικασίες- ούτε προκύπτει θέμα ασφάλειας των καταθέσεων.

O υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας τόνισε πως δεν υπήρξε veto της τρόικας στο θέμα αυτό και πως προχθές οι δύο τράπεζες ειδοποίησαν την ΤτΕ πως δεν μπορούν να βρουν τα κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 10% της συνολικής κεφαλαιακής τους ενίσχυσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα