Νέα παραέμβαση του υπουργού Κώστα Τζαβάρα στην «Karfitsa» γαι το ΚΘΒΕ

Το πανό, τα μπλουζάκια και ο… παλιός πρόεδρος

Tου Βαγγέλη Στολάκη από την εφημερίδα «Κarfitsa»

Ένα βήμα πριν την ανακοίνωση του νέου προεδρείου του διοικητικού συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, που περιμένει τη λήξη της θητείας του σημερινού προέδρου προκειμένου να του… λυθούν τα χέρια, μετά την άρνηση του να παραιτηθεί. Την ίδια ώρα, νέος «εμφύλιος» έχει ξεσπάσει στους κόλπους του οργανισμού μεταξύ του Θωμά Τρικούκη

και των ηθοποιών με τους τελευταίους να ζητούν με… πανό και μπλουζάκια την απομάκρυνσή του και να μετρούν ημέρες μέχρι την «μεγάλη έξοδο» όπως τη χαρακτηρίζουν!

Σύμφωνα με πληροφορίες η θητεία του σημερινού διοικητικού συμβουλίου του θεάτρου λήγει την 28η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ο δικηγόρος και συγγραφέας Θωμάς Τρικούκης αναμένεται να εγκαταλείψει τη θέση του προέδρου. Η κατάσταση πάντως στο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας παραμένει «εμπόλεμη» με τους εργαζομένους να βάλλουν κατά των ηθοποιών και να κάνουν λόγο για «παρακώλυση λειτουργίας των θεσμών».

«Να επέλθει γαλήνη»

Με νέα του παρέμβαση στην «Karfitsa» ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τζαβάρας διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι «ο θεσμός και η ιστορία που έχει μέχρι σήμερα το ΚΘΒΕ επιβάλλουν στους εκάστοτε διοικούντες να σέβονται την αποστολή που αυτός επιτελεί». «Το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα οριστεί έχει να διαχειριστεί ένα δύσκολο έργο. Πρώτα πρέπει να ασχοληθεί με τα προβλήματα των ηθοποιών ώστε να επέλθει γαλήνη και ηρεμία στους κόλπους του πολιτιστικού αυτού οργανισμού που έχει ιστορικής σημασίας αποστολή στον τομέα του πολιτισμού» λέει στην «Κ» ο κ. Τζαβάρας. Ο αναπληρωτής υπουργός συμπληρώνει ότι «το ΚΘΒΕ πρέπει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες για να γίνει πόλος πολιτιστικής ακτινοβολίας σε όλα τα Βαλκάνια».

Όλα δείχνουν επιστροφή Γαρούφα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» για την επιλογή του νέου προεδρείου του διοικητικού συμβουλίου του φορέα θα υπάρξει σχετική διαβούλευση μεταξύ των εκπροσώπων της τρικομματικής κυβέρνησης, με τον πρώην πρόεδρό του και πρώην πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Γαρούφα να προηγείται στις προτιμήσεις των τριών κυβερ-

νητικών εταίρων. Στο νέο συμβούλιο φαίνεται πως θα συμμετέχουν από τη Νέα Δημοκρατία η επικοινωνιολόγος Μένη Λυσσαρίδου και η αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης, Βίκυ Νάκου, ενώ αξιώσεις έχουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ.

Την ίδια ώρα, οι ηθοποιοί του θεάτρου είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο να συνεδριάσει εκ νέου, μέχρι την «μεγάλη» όπως τη χαρακτηρίζουν «έξοδο» του Θωμά Τρικούκη. Την περασμένη Δευτέρα ηθοποιοί, φορώντας μπλουζάκια με το σύνθημα «Τρικούκη φύγε τώρα» βρέθηκαν έξω από το χώρο του Βασιλικού Θεάτρου, όπου συνήθως πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις και εμπόδισαν συνεδρίασή του. Λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα ανήρτησαν στο κτίριο της εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών πανό με παρόμοιο σύνθημα, ενώ ο πρόεδρος τους Βασίλης Σεϊμένης προαναγγέλλει αντίστοιχες κινητοποιήσεις μέχρι να λήξει η θητεία του κ. Τρικούκη και καταγγέλλει πως «μέλος του δ.σ. επιχείρησε να εισέλθει παρουσία άνδρα προστασίας, αλλιώς μπράβου».

«Υπολειτουργούμε»

Οι ηθοποιοί θεωρούν πως «το διοικητικό συμβούλιο από τη στιγμή που ελέγχεται από τη δικαιοσύνη για τη νομιμότητα των αποφάσεών του δεν θα έπρεπε να λαμβάνει άλλες αποφάσεις για έργα του ΕΣΠΑ». «Αυτή τη στιγμή αποφασίζονται οι αναθέσεις που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση των παραπάνω έργων» υποστηρίζει ο κ. Σεϊμένης και συμπληρώνει πως «όσο καθυστερεί η απομάκρυνση του κ. Τρικούκη, το θέατρο διοικητικά δεν λειτουργεί». Ο ίδιος μάλιστα καταγγέλλει τον Θωμά Τρικούκη για προσωπικές σχέσεις με συγκεκριμένη εκπρόσωπο εταιρίας που ανέλαβε με απευθείας ανάθεση έργο από το ΚΘΒΕ, ενώ εκφράζει αμφιβολίες για εάν το δ.σ. θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες στα κρυφά. «Πλέον και οι εκπρόσωποι των ηθοποιών που συμμετέχουν στη διοίκηση λόγω προσωπικών φιλοδοξιών και παραγοντισμού δεν μας ενημερώνουν» καταλήγει ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο σημερινός πρόεδρος αρνείται να παραιτηθεί και περιμένει τη λήξη της θητείας του. Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος όπως και τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου απάντησαν αρνητικά στην επιστολή Τζαβάρα που ζητούσε την παραίτησή τους και έκανε λόγο για «διευκόλυνση στην άσκηση των κατάλληλων χειρισμών για να επανέλθει η ηρεμία στους κόλπους του θεάτρου». Ο κ. Τρικούκης την περασμένη Δευτέρα απευθυνόμενος προς τους ηθοποιούς και παρόντων του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινας Χαραλαμπίδου διερωτήθηκε «ποιος είναι ο υπουργός που θα μου πει πότε θα παραιτηθώ» και τόνισε ότι ο κ. Τζαβάρας «ξέχασε και πήρε πίσω» την παραίτηση που του είχε ζητήσει. «Να ανακαλέσει αν θέλει την απόφαση διορισμού μου» είπε.

Παρέμβαση Σαμαρά ζητούν οι εργαζόμενοι

Την ίδια ώρα, ο κ. Τρικούκης φαίνεται πως έχει στο πλευρό του τους υπολοίπους εργαζομένους του ΚΘΒΕ, οι οποίοι μέσω του προέδρου τους Γιώργου Αντωνιάδη διαμηνύουν στην «Κ» πως «δεν θέλουν να εμπλακούν στη διαμάχη. Είναι όμως θεσμικά απαράδεκτο να μην επιτρέπουν κάποιοι στο διοικητικό συμβούλιο να συνεδριάσει. Ζούμε σε μια ευνομούμενη Πολιτεία που πρέπει να παρέμβει. Ο υπουργός δεν μπορεί να λειτουργεί ως Πόντιος Πιλάτος και για το λόγο αυτό καλούμε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση» καταλήγει ο κ. Αντωνιάδης. Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης, ο οποίος θα παραμείνει όπως όλα δείχνουν στη θέση του, αρκείται να δηλώσει ότι «η ηρεμία είναι απαραίτητη στο θέατρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα