Νέο νόμισμα για την Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας  κ. Mario Draghi, στις 8 Νοεμβρίου 2012 στη Φρανκφούρτη,ανήγγειλε τη δεύτερη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ: τη σειρά «Ευρώπη». Η ΕΚΤ έχει δημιουργήσει έναν δικτυακό τόπο για τα τρα­πεζογραμμάτια ευρώ (www.neoprosopotoueuro.eu), με ιδιαίτερη έμφαση στη σειρά «Ευρώπη» και τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας της. Σε αυτόν θα παρέχονται επιπλέον πληροφορίες και αρχεία προς λήψη σχετικά με τα νέα

χαρακτηριστικά ασφαλείας, καθώς και εικόνες της πρώτης σειράς τραπεζογραμματίων ευρώ και ατόμων που διαχειρίζονται μετρητά, μαζί με οπτικοακουστικό υλικό για την παραγωγή τραπεζογραμματίων ευρώ.

Το σχέδιο του νέου τραπεζογραμματίου των 5 ευρώ θα αποκαλυφθεί στο σύνολό του στη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο αρχαιολογικό Μουσείο της Φρανκφούρτης στις 10 Ιανουαρίου 2013. Μέχρι τότε δεν θα είναι διαθέσιμες στα μέσα ενημέρωσης και στο κοινό εικόνες με το πλήρες σχέδιο του νέου τραπεζογραμματίου των 5 ευρώ.

Οι βασικές ημερομηνίες για την εισαγωγή της σειράς «Ευρώπη» είναι:

8 νοεμβρίου 2012: η ΕΚΤ ανακοινώνει την εισαγωγή νέας σειράς τραπεζογραμματίων ευρώ, με πρώτο το τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ, και αποκαλύπτει τρία από τα χαρακτηριστικά ασφαλείας.10 ιανουαρίου 2013: αποκαλύπτεται στο σύνολό του το τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ της σειράς «Ευρώπη».Μάιος 2013: Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ τίθεται σε κυκλοφορία σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ   (η ακριβής ημερομηνία θα κοινοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου 2013).

Το Ευρωσύστημα επέλεξε να χρησιμοποιήσει μια προσωπογραφία της Ευρώπης στο υδατογράφημα και στο ολόγραμμα των νέων
τραπεζογραμματίων ευρώ.

πηγή: www.ecb.intTweet

Keywords
Τυχαία Θέματα