Νέος πρόεδρος-Νέος εισαγγελέας στον Άρειο Πάγο

Του Γιάννη Ντάσκα

Διεργασίες για την επιλογή ηγεσίας στον Άρειο Πάγο έχουν ξεκινήσει ήδη εντός και εκτός Δικαιοσύνης και αυτό είναι το πρώτο και πολύ σοβαρό αγκάθι του νέου υπουργού αλλά παλαιού δικαστικού Χαράλαμπου Αθανασίου.

Από τις 30 Ιουνίου ο Άρειος Πάγος θα μείνει και τυπικά χωρίς πρόεδρο αφού η ουσιαστικά ανύπαρκτη πρόεδρος Ασημακοπούλου αδειάζει την καρέκλα και ,όπως λένε χαριτολογώντας στον Άρειο Πάγο ουδείς θα τη θυμάται για οποιοδήποτε λόγο σ αυτή τη χαμένη

για την προεδρία του Αρείου Πάγου διετία.
Αντίθετα υπάρχει περίπτωση να αντιστραφούν οι ρόλοι.Να αποκτήσει ο Άρειος Πάγος για πρώτη φορά γυναίκα στη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Υποψήφιοι για την προεδρία είναι οι Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου κ.κ. Θεοχαρίδης,Χρυσικός, Κουτρουμάνος και Γιαννούλης.Και οι τρεις θεωρούνται άριστοι.Ο κ. Θεοχαρίδης όμως συνταξιοδοτείται του χρόνου και πιθανόν να επιλεγεί ένας εκ των άλλων τριών αφού έχουν μεγαλύτερη θητεία.
Πιέσεις ασκούνται εκ των τεσσάρων αυτών «καθημένων» δικαστών να επιλεγεί και πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αλλά σωστό και δίκαιο είναι να επιλεγεί για την εισαγγελία εκ των Εισαγγελέων που και σε αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχουν πολλοί και ικανότατοι.
Προσωρινά καθήκοντα εισαγγελέα Αρείου Πάγου ασκεί τώρα η αρχαιότερη εισαγγελέας Ευτέρπη Γκουτζαμάνη. Κάποτε είχε εξαιρετικό δημόσιο δυναμισμό και ήταν «να μην πέσει σκανταλιάρης στα χέρια της».Με τα χρόνια δεν κράτησε,προφανώς από επιλογή, επαφή με τη δημοσιότητα,χωρίς να έχει μειωθεί βέβαια η αποδοτικότητά της.
Ακολουθεί ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων κ.Ρούσσος Παπαδάκης,εισαγγελέας ικανότατος,προοδευτικός και με δημόσιο λόγο θαρραλέο και κοφτερό.
Στους υποψήφιους είναι ο εισαγγελέας κ. Κατσιρόδης και στη συνέχεια της επετηρίδας οι κ.κ. Μπόμπολης και Κολιοκώστας.
Ο κ. Μπόμπολης απέδειξε τις ικανότητές του και ως προϊστάμενος της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης και στην Αθήνα και στον Άρειο Πάγο.
Αδιαφιλονίκητης αξίας από υποστηρικτές και μη είναι ο ηπειρώτης εισαγγελέας Γιώργος Κολιοκώστας , ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία ως προϊστάμενος και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και της Εισαγγελίας Εφετών.
Η εκλογή του δεν έγινε στη βάση της επετηρίδας αλλά στη βάση της αναγνώρισης ικανοτήτων και από αρχαιότερούς του εισαγγελείς.
Θεωρείται βέβαιο ότι αν ήταν στις πρώτες θέσεις της επετηρίδας θα είχε επιλεγεί χωρίς να αποκλείεται και τώρα η επιλογή του.
Η επιλογή είναι πιο δύσκολη γιατί ο κ.Αθανασίου είναι πρώην συνάδελφός τους και όποια πρόταση και αν κάνει στο Υπουργικό Συμβούλιο(προφανώς μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό)θα έχει και υποστηρικτές και επικριτές.
Ο κ.Αθανασίου έκανε σήμερα την πρώτη του δημόσια παρουσία στο Ράδιο Βήμα(αναμενόμενο…)και είπε ότι πρώτη προτεραιότητά του θα είναι νομοσχέδιο που θα περιορίσει το φαινόμενο των προσωρινών διαταγών με το οποίο ακυρώνεται κάθε μέτρο που έχει θεσπιστεί με νόμο.Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις απολύσεις και όσα είπε έχουν τεράστια σημασία για το πρόβλημα της ΕΡΤ…

Keywords
Αναζητήσεις
μπομπολης γεωργιος εισαγγελεας, κολιοκωστας εισαγγελεας
Τυχαία Θέματα