Ο Αντώνης κυριαρχεί, ο Φώτης στηρίζει, ο Βαγγέλης αγωνιά

Η εβδομάδα των παθών αρχίζει σε τρεις μέρες με την ελληνική κυβέρνηση μπροστά σε προκλήσεις, στοιχήματα αλλά και αστάθμητους παράγοντες που μπορούν να ανακατέψουν εκ νέου την τράπουλα και να αλλάξουν τα δεδομένα.

Είναι δεδομένο, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς θα ισορροπήσει το προσεχές διάστημα ανάμεσα στις κινήσεις ισχύος που οφείλει να κάνει αλλά και στις λεπτές γραμμές που χρειάζονται να τηρηθούν προκειμένου να παραμείνει αρραγής και αδιατάρακτη η συνοχή της κυβέρνησης.

Φαίνεται,

πως μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου θα αρχίσουν να αποτυπώνονται τα αποτελέσματα των εφαρμοσμένων ως τώρα πολιτικών με τα οφέλη και τις ζημιές από αυτή την εφαρμογή να μετρώνται χειροπιαστά τόσο στις αρχές του καλοκαιριού όσο και στις αρχές του φθινοπώρου.

Κομβικές χρονικές περίοδοι και οι δυο μπορούν να οδηγήσουν ανάλογα με το χειρισμό των θεμάτων αλλά και την εκδήλωση των κοινωνικών αντανακλαστικών είτε σε σταθεροποίηση είτε σε αποσταθεροποίηση του πολιτικού γίγνεσθαι. Πολλά θα κριθούν από την ικανότητα που θα δείξει ο πρωθυπουργός στη διαχείριση των ισορροπιών και από τη δυνατότητά του να αποδείξει στη πράξη ένα αδιαμφισβήτητο δεδομένο: αυτή τη στιγμή είναι ο ισχυρός παίκτης του πολιτικού παιχνιδιού, που διεξάγεται ωστόσο σε ένα τοπίο όχι καθαρό από σκιές, πιέσεις και προβληματικά σημεία που δημιουργούνται από εξελίξεις τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

Από την άλλη μεριά οι δυο κυβερνητικοί εταίροι, του Αντώνη Σαμαρά, μετρούν οφέλη και ζημιές από ένα ασταθές τοπίο που θυμίζει κινούμενη άμμο και είναι δεδομένο ότι οποιαδήποτε κίνηση ή επιλογή τους, είτε αφορά την παραμονή τους και την πλήρη στήριξη τους στην κυβέρνηση είτε την επιλογή ενός συγκρουσιακού δρόμου, έχει οπωσδήποτε κόστος.

Είναι σε κάθε περίπτωση βέβαιο ότι προσπαθώντας να περιγράψουμε τη θέση των δυο εταίρων μπορούμε να μιλήσουμε για έναν κυρίαρχο του παιχνιδιού, τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος «παίζει» με την αίσθηση που υπάρχει στην κοινωνία ότι αποτελεί τη μόνη εναλλακτική λύση, έναν γενικά συνεπή και συνετό εταίρο, το Φώτη Κουβέλη, οποίος όμως αντιμετωπίζει διάφορα εσωκομματικά προβλήματα, και έναν πάλαι ποτέ ισχυρό πολιτικό αρχηγό, που τώρα όμως παλεύει να βρει όρους και λόγους πολιτικής του επιβίωσης, τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Ακόμα και το στήσιμο εθνικής κάλπης νωρίτερα από ότι ο καθένας θα υπολόγιζε. Είναι βέβαιο όμως πως η εικόνα των τριών πολιτικών εταίρων, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, θα αποτυπωθούν πάρα πολύ σύντομα στις επιλογές της κοινωνίας. Και το πολιτικό σκηνικό δεν θα είναι ούτε ίδιο με πριν, ούτε ίδιο με μετά, την επόμενη εκλογική σύγκρουση.

Γιάννης Βασιλακόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα