Ο Τζο Νέσμπο στην Αθήνα

O Τζο Νέσμπο, το αστέρι της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους διεθνώς, θα έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια εκδήλωση, στις 27 Σεπτεμβρίου (8 μ.μ.), στο Ινστιτούτο Γκαίτε, όπου θα μιλήσει για τα βιβλία του και τον διάσημο επιθεωρητή Χάρι Χόλε.

Ο 52χρονος Νορβηγός συγγραφέας βρίσκεται στη σκηνή της αστυνομικής λογοτεχνίας εδώ και δεκαπέντε χρόνια, από το 1997, οπότε κυκλοφόρησε σε ηλικία 37 ετών το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα

(The bat man), με ήρωα τον καλτ ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, ο οποίος αγαπήθηκε πολύ γρήγορα. Σιγά σιγά τα βιβλία του εκτινάχτηκαν σε πωλήσεις ? πάνω από 14 εκατομμύρια αντίτυπα σε 40 και πλέον χώρες. Μόνο στο 2011, στη Μεγάλη Βρετανία, τα βιβλία του ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα 717.000 αντίτυπα, που σημαίνει ότι ένα βιβλίο του πωλείται ανά 27 δευτερόλεπτα. Το ρεκόρ αυτό τον κατατάσσει στη δεύτερη θέση της λίστας των πιο ευπώλητων συγγραφέων στην Αγγλία, μετά τον Λάρσον.

Η επιτυχία του Νέσμπο έχει κάνει τον γίγαντα της αστυνομικής λογοτεχνίας Τζέιμς Ελρόι να δηλώσει: «Είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος στον κόσμο. Ο Τζο Νέσμπο είναι ο αμέσως επόμενος, μετά από εμένα, και με καταδιώκει ανελέητα σαν λυσσασμένο πιτ μπουλ, αποφασισμένος να μου πάρει τα σκήπτρα». Πριν αφιερωθεί στο γράψιμο, ο Νέσμπο σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως δημοσιογράφος και χρηματιστής. Το έβδομο βιβλίο της σειράς Χάρι Χόλε, με τίτλο «Χιονάνθρωπος», θα μεταφερθεί στο σινεμά από τον Μάρτιν Σκορσέζε.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά εντός του μηνός από το «Μεταίχμιο», απ΄ όπου κυκλοφορούν κι άλλα βιβλία του («Νέμεσις», «Το αστέρι του διαβόλου», «Ο λυτρωτής» και «Κυνηγοί κεφαλών»). Ευαίσθητος σε ζητήματα του Τρίτου Κόσμου, ο Νέσμπο ίδρυσε το 2008 ένα ίδρυμα, δίνοντάς του το όνομα του διάσημου ήρώα του, το οποίο έχει στόχο την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού. Ολα τα έσοδα από τα δικαιώματα του βιβλίου του «Κυνηγοί κεφαλών» και της ομώνυμης ταινίας (βγήκε τον περασμένο Ιούλιο στις ελληνικές αίθουσες) διατέθηκαν στο έργο του Ιδρύματος.

Πηγή : http://www.ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα