ΟΧΙ από τους εμπόρους στο δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη

Άμεση και με επιχειρήματα ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη για την οριστικοποίηση της νέας νομοθετικής διάταξης 4/2012 η οποία επιβάλλει επισήμως την ανάρτηση πινακίδας σε εμφανές σημείο και δη δίπλα στο ταμείο με την ένδειξη πως αν ο καταναλωτής δεν πάρει απόδειξη μπορεί να φύγει χωρίς να πληρώσει.

Συγκεκριμένα η πινακίδα θα λέει στην εγχώρια γλώσσα το εξής: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ−ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)»

Και στα αγγλικά το

εξής: «CONSUMER IS ΝΟΤ OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS ΝΟΤ BEEN RECEIVED (RECEIPT − INVOICE)»

Η ΕΣΕΕ μέσω του εκπροσώπου της προειδοποίησε το Υπουργείο Ανάπτυξης πως η κίνηση αυτή δεν ωφελεί σε τίποτα ουσιαστικό αφού θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται θα επιλύσει. Ο κ. Κορκίδης τόνισε επίσης πως η ΕΣΕΕ είχε ζητήσει διευκρινήσεις από το Υπουργείο τόσο για τους εμπόρους, όσο και για τους καταναλωτές για το πλήρες περιεχόμενο της συναλλαγής, οι οποίες όμως δεν ήρθαν ποτέ.
Στη συνέχεια της επιστολής του αναφέρει επιχειρηματολογώντας πως για δύο συγκεκριμένους λόγους η νομοθετική διάταξη κακώς δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ συνεπώς τέθηκε σε ισχύ.

Αρχικά, γιατί πια κανένα κατάστημα μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας δεν προσφέρει τις υπηρεσίες του χωρίς να δώσει το κατάλληλο παραστατικό στοιχείο, σημειώνοντας πως η φοροδιαφυγή βρίσκεται κυρίως στο παραεμπόριο και όχι στο οργανωμένο στεγασμένο εμπόριο.

Κατά δεύτερον ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εκφράζει την ανησυχία του για αύξηση των κρουσμάτων κλοπής καθώς αν κάποιος καταναλωτής ιδιοποιηθεί κάτι χωρίς να το πληρώσει θα έχει διαπράξει το εν λόγω ποινικό αδίκημα. Η νομοθετική διάταξη αυτή έρχεται σε αντίφαση με τις ήδη υπάρχουσες επιλογές που έχει ο καταναλωτής καθώς αν δεν παραλάβει από την επιχείρηση την νόμιμη απόδειξη μπορεί και να το καταγγείλει στις αρμόδιες αρχές αλλά βέβαια και να μην αγοράσει το προϊόν. Συγκεκριμένα αναφέρει στην επιστολή του : «. Η κίνηση αυτή είναι παράνομη και πληροί την αντικειμενική υπόσταση του ποινικού αδικήματος της κλοπής, οπότε ο καταναλωτής μπορεί να εμπλακεί σε περιπέτειες, τις οποίες και ο ίδιος προφανώς δεν επιθυμεί».

Ο κ Κορκίδης κλείνει την επιστολή του με μία αντιπρόταση η οποία υποστηρίζει την ύπαρξη πινακίδας αλλά με άλλη ανακοίνωση η οποία θα αναφέρει την περίπτωση της κλοπής με σκοπό να αποθαρρυνθούν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Η «αντί-πινακίδα» της ΕΣΕΕ προτείνεται να έχει στα ελληνικά και αγγλικά το εξής περιεχόμενο:

” ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΕΛΑΤΗ, Η ΕΞΟΔΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΥΡΕΙ ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ”

” DEAR CUSTOMER, EXITING THE SHOP WITHOUT PAYING FOR THE MERCHANDISE YOU CARRY MAY LEAD TO CHARGES FOR SHOPLIFTING “

Η αναφορά της ΕΣΕΕ κλείνει ως εξής: «Το περιεχόμενο της συμπληρωματικής πινακίδας σύμφωνα και με την νομική υπηρεσία της ΕΣΕΕ δεν αντιτίθεται προς την υποχρεωτικά αναρτώμενη πινακίδα της ΑΔ 4/2012, ενώ θεωρούμε ότι θα συνεισφέρει στην διατήρηση της ομαλότητας των συναλλαγών και θα προστατεύσει τόσο τα μέλη μας όσο και τους καταναλωτές από άσκοπα δικαστήρια και έξοδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα