Όχι της Λαγκάρντ στην Κύπρο

Kατηγορηματική ήταν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάντ στο θέμα της μη συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μνημόνιο, μαζί με την ΕΚΤ και την ΕΕ, καθώς κρίνει ότι το χρέος της Κύπρου δεν είναι βιώσιμο, θεωρώντας μάλιστα ότι το κυπριακό χρηματοπιστωτικό

σύστημα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από αυτό της Ελλάδας, την χρονική στιγμή που η χώρα αποτάθηκε στην ΕΕ για βοήθεια.

Χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι εάν υποχρεωθεί να συμμετάσχει στο κυπριακό Μνημόνιο θα υποβάλλει την παραίτηση της.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, γνωρίζοντας τις προθέσεις Λαγκάρντ, αποτάθηκε για μία ακόμη φορά προς την Ρωσία, ποντάροντας στις παραδοσιακές σχέσεις, αλλά και την παρουσία αρκετών ρωσικών υπεράκτιων εταιρειών στο νησί, που δεν θα ήθελαν να βρεθούν υπό καθεστώς οικονομικής δυσχέρειας, χάνοντας πιθανότατα και το πολύτιμο πλεονέκτημα του χαμηλού φορολογικού συντελεστή για ξένες εταιρείες, που απολαμβάνουν.
Η κυπριακή κυβέρνηση πιέζει έντονα, ώστε η Ρωσία να καταστεί ο τρίτος δανειστής στο κυπριακό Μνημόνιο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.
Η ΕΕ πάντως, αντιμετωπίζει με δυσπιστία τη Ρωσία και ιδιαίτερα τις σχέσεις της με την Κύπρο, λόγω και των πρόσφατων κατηγοριών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, και δε βλέπει με καλό μάτι το θέμα της συμμετοχής της χώρας στο κυπριακό Μνημόνιο.

Εάν τελικά το ΔΝΤ παραμείνει σταθερό στη θέση του, τότε δεν παρουσιάζεται άλλη επιλογή που να μπορεί να καταστήσει υλοποιήσιμο το σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα