«Όχι» των τριών στις «τρελές» απαιτήσεις της τρόικας

Η συνάντηση της Τρίτης μεταξύ του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ήταν καθοριστική για τις εξελίξεις των επόμενων ημερών.

Ξεκίνησε περίπου στις 17.00 της Τρίτης και διήρκεσε περί τις 3 ώρες, καθώς ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20.00 και χαρακτηρίστηκε από το ηχηρό “όχι” των τριών κυβερνητικών εταίρων στις “τρελές” απαιτήσεις των τροϊκανών για τα εργασιακά.

Η συνάντηση των τριών

Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης ξεκίνησαν τις συζητήσεις για τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η τρόικα, ειδικά στα εργασιακά, με επίκεντρο τις τριετίες, των οποίων η τρόικα ζήτησε την κατάργηση, καθώς και το θέμα των αποζημιώσεων στις απολύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Π” στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου, Φώτη Κουβέλη, ακούστηκε η πρόταση να σταματήσουν τώρα οι συνομιλίες με τους εκπροσώπους της τρόικας, από τη στιγμή που αυτοί θέτουν συνεχώς προσχώματα, και οι συζητήσεις να γίνουν απευθείας σε επίπεδο κορυφής, δηλαδή με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Λίγο πριν τις 19.00 εισήλθε στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπου γινόταν η συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, ο κ. Βρούτσης και μετά από περίπου 20 λεπτά αργότερα αποχώρησε με κατεύθυνση το υπουργείο Οικονομικών ώστε να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Εργασίας με την τρόικα πάνω στη γραμμή που συμφώνησαν οι τρεις αρχηγοί. Ο Γιάννης Βρούτσης βγαίνοντας από τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, ανέφερε ανεπισήμως: “Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, ελπίζω να υπάρξει συμφωνία”.

Το “όχι” του Κουβέλη

Εν τέλει, η «συνάντηση των τριών» ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20.00, γνωστοποιώντας και τη ρήξη στις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε πως “Δεν θα ψηφίσουμε οποιοδήποτε μέτρα που έχουν σχέση με την κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η τρόικα προβάλλει αξιώσεις που καμία σχέση δεν έχουν με το πακέτο μέτρων των 31,5 δισ. ευρώ”.

Η τρόικα παίζει με τη φωτιά

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος επίσης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η τρόικα παίζει με τη φωτιά», κατηγορώντας τη ότι καθυστερεί σκόπιμα τις διαπραγματεύσεις και σημείωσε ότι άλλες παρεμβάσεις στα εργασιακά δεν βοηθούν. Συμπλήρωσε, δε, ότι αυτό πρέπει να είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων.

Η ασυμφωνία Βρούτση – τρόικας

Η διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας στον τομέα των μέτρων ήρθε στην επιφάνεια νωρύτερα, όταν κατά τις συναντήσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με το κλιμάκιο της τρόικας, που ξεκίνησε στις 10 το πρωί, δεν υπήρχε συμφωνία και ο επικεφαλής του κλιμακίου, Πολ Τόμσεν βγήκε δύο φορές από την αίθουσα για να μιλήσει στο κινητό του. Τελικώς, γύρω στη 13.00 η συζήτηση διακόπηκε για να συνομιλήσει ο κ. Τόμσεν με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ξεκινώντας ξανά στις 15.00, η συνά

Keywords
Τυχαία Θέματα