Οδόστρωμα με ρεύμα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετοιμάζει η Volvo

Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo θέλει να εξαλείψει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την αυτονομία τους. Και για το λόγο αυτόν δημιούργησε ένα ειδικό οδόστρωμα το οποίο έχει ενσωματωμένη γραμμή ρεύματος και μέσω της οποίας τα αυτοκίνητα θα φορτίζονται αυτομάτως.

Σε συνεργασία με την εταιρεία Alstom και με τη βοήθεια της σουηδικής

υπηρεσίας ενέργειας, η Volvo ανέπτυξε πέρυσι 400 μέτρα τέτοιων γραμμών, σε μονάδα δοκιμών στο Χέλερεντ της Σουηδίας. Το φορτηγό, με το οποίο γίνονται οι δοκιμές, περιλαμβάνει ένα συλλέκτη ρεύματος που τροφοδοτείται καθώς έρχεται σε επαφή με τις γραμμές.

Παρότι προς το παρόν η ιδέα δοκιμάζεται σε φορτηγό Volvo με κινητήρα ντίζελ, η επόμενη φάση των δοκιμών θα περιλαμβάνει πραγματικό ηλεκτροκίνητο όχημα.

Ο Ματς Αλακούλα από το πανεπιστήμιο του Λουντ που συνεργάζεται με τη Volvo εκτιμά ότι «με αυτή τη μέθοδο, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα μπορούσαν να τροφοδοτούνται διαρκώς με ρεύμα χωρίς να μεταφέρουν μεγάλες μπαταρίες» και εξηγεί ότι «η γραμμή τοποθετείται σε τμήματα, καθένα από τα οποία ενεργοποιείται μόνο όταν περνά από πάνω τους κάποιο όχημα, για μεγαλύτερη ασφάλεια.

«Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε πάνω στη μεταφορά του ρεύματος από το δρόμο στο φορτηγό», λέει ο διευθυντής του τομέα τεχνολογίας φορτηγών της Volvo Ρίχαρντ Σεμπέστιεν. «Το ρεύμα διοχετεύεται σε ένα θερμαντικό στοιχείο που ψύχεται με νερό και έχει τις ίδιες απαιτήσεις σε ρεύμα με ένα ηλεκτροκίνητο φορτηγό.»

Οι επιστήμονες που εργάζονται για λογαριασμό του σουηδικού ομίλου παραδέχονται ότι βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά από την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου. Δηλώνουν όμως αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις έρευνες για τη βελτίωση της τεχνολογίας τους, με την ελπίδα να γίνουν προσπάθειες και σε επίπεδο υποδομών, προκειμένου να βρεθεί ένας οικονομικά βιώσιμος και αποδοτικός τρόπος φόρτισης των οχημάτων, ο οποίος δεν θα βασίζεται στις υπάρχουσες μπαταρίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα