Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι μέσα από την εφαρμογή του Google Street View

Επιστήμονες ζητούν τη βοήθειά σας για να μελετήσουν τους κοραλλιογενείς υφάλους του κόσμου, με «όπλο» ένα εργαλείο που αναπτύσσει η Google και το οποίο επιτρέπει στον καθένα να περιηγηθεί στους ωκεανούς από την πολυθρόνα του, παρατηρώντας από κοντά κάποια από τα πιο ευάλωτα οικοσυστήματα.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ συνεργάστηκαν με την Google Street View με στόχο τη δημιουργία πανοραμικών

εικόνων 360 μοιρών των κοραλλιογενών υφάλων.

Το πρότζεκτ τους λέγεται απλά Google Street View Oceans και εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες τοποθεσίες, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες σε όλους. Παρότι οι πρώτες εικονικές καταδύσεις άρχισαν το 2012, οι επιστήμονες ζητούν τώρα από το κοινό να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο.

«Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι μεταξύ των πλέον απειλούμενων οικοσυστημάτων στον πλανήτη», δήλωσε στο Discovery News ο Ούβε Χεγκ-Γκούλντμπεργκ από το αυστραλιανό πανεπιστήμιο, επικεφαλής του πρότζεκτ, ο οποίος συνεργάζεται επίσης με την ερευνητική ομάδα του Catlin Seaview Survey. «Συνειδητοποίησα ότι, εάν συνεργαζόμασταν, θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να βλέπουμε αυτές τις εικόνες και να κατανοήσουμε γιατί υποβαθμίζονται οι κοραλλιογενείς ύφαλοι.»

Το CSS χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης εικόνων για να εντοπίζει αυτόματα θαλάσσιους ζωντανούς οργανισμούς και μέχρι στιγμής έχει απαθανατίσει χιλιάδες πλάσματα στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και στην Καραϊβική.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι με τη βοήθεια των… επιστημόνων της πολυθρόνας θα καταφέρουν να βρουν ακόμη περισσότερους οργανισμούς που εμφανίζονται σε εικόνες υψηλής ευκρίνειας.

«Όσοι διαθέτουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή θα μπορούν να μας βοηθήσουν να καταγράψουμε πλάσματα, όπως σαλάχια, χελώνες, ψάρια και αστερίες», εξήγησε ο Χεγκ-Γκούλντμπεργκ. «Μόνο το 1% των ανθρώπων έχουν καταδυθεί σε κοραλλιογενή ύφαλο και, κάνοντας την εμπειρία εύκολα προσβάσιμη, η έρευνά μας θα αφυπνήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο για τα δεινά των υφάλων.»

Keywords
Τυχαία Θέματα