Οι προτάσεις που συζητούνται στο Eurogroup

Με τα μάτια της Ευρώπης στραμμένα στο Εurogroup, η κρίσιμη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών ξεκίνησε στις 18.00 το απόγευμα της Τρίτης 20 Νοεμβρίου, κατά την οποία η Ελλάδα αναμένει την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 44 δισ. ευρώ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στο Εurogroup εξετάζεται ένα μείγμα δράσεων για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, το οποίο συμπεριλαμβάνει δεκαετές μορατόριουμ

στην πληρωμή τόκων, μείωση των επιτοκίων στα διακρατικά δάνεια που έλαβε η Αθήνα και πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.

H συνεδρίαση γύρω στις 22.00 διεκόπη προσωρινά, ώστε να προετοιμαστούν νέες προτάσεις για την Ελλάδα, ωστόσο σύμφωνα με «διαρροή» από αξιωματούχο της Ε.Ε. στο διεθνές πρακτορείο, ο στόχος παραμένει η μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ στο 120% το 2020.

Οι υπουργοί οικονομικών φέρονται να εξετάζουν τη χορήγηση 10ετούς περιόδου χάριτος στις πληρωμές τόκων από τα δάνεια του EFSF, σε μια κίνηση που υπολογίζεται να οδηγήσει σε “ελάφρυνση” κατά 44 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης, στις 25 μονάδες βάσης από 150 μονάδες βάσης επιπλέον του Euribor, κάτι στο οποίο δεν φαίνεται να συμφωνεί η Γερμανία.

Από τις συζητήσεις δεν μπορούσε να λείψει και το ενδεχόμενο της επαναγοράς χρέους, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εφαρμογή σε αναλογία 30 σεντς του ευρώ, με στόχο την επαναγορά χρέους ύψους 35-40 δισ. ευρώ.Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα