Οι τελευταίες Ιαπωνικές «γοργόνες» (ΦΩΤΟ)

Εδώ και περίπου δύο χιλιάδες χρόνια, γυναίκες από την Ιαπωνία που ζουν σε χωριά της παράκτιας αλιείας ζουν ψαρεύοντας στρείδια από τον ωκεανό αλλά και ένα σπάνιο είδος θαλάσσιου σαλιγκαριού που παράγει τα μαργαριτάρια.

Είναι γνωστές με το υποκοριστικό: «Ama» και αν ποτέ επισκεφτείς τον ωκεανό θα τις συναντήσεις εκεί, να ζουν γεμίζοντας τους πνεύμονές τους με αέρα και «πηδούν» στον Ειρηνικό ωκεανό, φορώντας μόνο μια απλή μάσκα και βατραχοπέδιλα.

Στη μέση του 20ου αιώνα ο Iwase Yoshiyuki, επέστρεψε

εκεί στο μικρό ψαροχώρι που μεγάλωσε και φωτογράφισε αυτές τις γυναίκες, τότε που ακόμη περισσότερες γυναίκες ασκούσαν ακόμη αυτό, το ασυνήθιστο επάγγελμα.

Μετά την αποφοίτηση του από το σχολείο, ο Yoshiyuki απέκτησε μια φωτογραφική μηχανή Kodak και έτσι βρήκε τον εαυτό του μέσα από το φακό της μηχανής του, φωτογραφίζοντας την αρχαία αυτή παράδοση των γυναικών «Ama».

Ενώ οι φωτογραφίες του αποτελούν μια ανάμνηση, ένα ταξίδι στο χρόνο, της παράδοσης που χάθηκε με την πάροδο των ετών.

Νεαρές γυναίκες και μικρά κορίτσια, που μάζευαν επίσης φύκια αλλά και άλλα όστρακα εκτός από την πιο τυχερή που έβρισκε το μαργαριτάρι, βουτούσαν στα νερά κάθε δύο λεπτά, ενώ κρατούσαν την αναπνοή τους και ανέπνεαν μόνο για λίγο δευτερόλεπτα.

Πολλές φορές έφταναν να το κάνουν αυτό, μέχρι και 60 φορές σε μία «συνεδρία» έως και τρεις φορές κατά τη διάρκεια της μέρας.

Οι γυναίκες αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν περισσότερη διάρκεια αναπνοής, σε σύγκριση με τους άντρες.

Μπορεί να αναρωτιέστε το λόγο που οι γυναίκες ήταν γυμνές… Η απάντηση είναι ότι η σύγχρονη στολή της κατάδυσης δεν ήταν διαθέσιμη μέχρι τα τέλη του 1950 και τα βαμβακερά ρούχα κατάδυσης ήταν πολύ κρύα και τις έκαναν να κρυώνουν περισσότερο.

Το γυμνό τους σώμα στέγνωνε πιο γρήγορα και έτσι είχαν καθιερώσει να φορούν μόνο ένα μικροσκοπικό «μαγιό» και μια μάσκα.

Μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο, ο τουρισμός της χώρας αυξήθηκε και άρχισε να ενοχλείτε από τη «γύμνια» των δυτών, έτσι αναγκάστηκαν να καλύψουν τα επίμαχα με στολή.

Ο νεαρός φωτογράφος όμως κατάφερε να αποθανατίσει τις «αυθεντικές» πολύτιμες στιγμές της αγνής παράδοσης πριν ακόμη χάσει τις πινελιές της μαγείας της.

The post Οι τελευταίες Ιαπωνικές «γοργόνες» (ΦΩΤΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιαπωνικές, ΦΩΤΟ,iaponikes, foto