Οι τριγμοί απο την “κεντρώα στροφή” του Τσίπρα

Κοινοβουλευτική Ομάδα, εκλογές οργάνων στο ΣΥΡΙΖΑ και μετά ο Αλέξης Τσίπρας φεύγει για Λατινική Αμερική. Πίσω του θα συνεχιστεί η διαμάχη ανάμεσα στους «ρεαλιστές» και τους «φονταμενταλιστές».

Και ενώ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από όλους η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα το μεσημέρι,  καθώς είναι η πρώτη σύγκληση του οργάνου μετά την μετεξέλιξη του πολιτικού σχήματος σε ενιαίο κόμμα, αλλά, κυρίως, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας

αναμένεται να δώσει ένα ακόμη δείγμα της πολιτικής στροφής προς το κέντρο και την κεντροαριστερά.

Παράλληλα έκανε την εμφάνισή του τη Δευτέρα ένα κείμενο το οποίο επιτίθεται ευθέως στον Δραγασάκη και στο οικονομικό Επιτελείο. Εκεί αναφέρεται ότι «ένα τμήμα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ αναδιπλώνεται όλο και περισσότερο σε δήθεν «ρεαλιστικές» θέσεις, θέτοντας σε κίνδυνο η ριζοσπαστικότητα και η εναλλακτικότητα του εγχειρήματος και μιας μελλοντικής διακυβέρνησης», αλλά και ότι κάποιοι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ (δηλαδή ο Γ. Δραγασάκης) επαναφέρουν την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, εκτός και αν προκληθεί». Το κείμενο υπογράφεται από κάποιον Άρη Μεσούντα, δηλαδή πρόκειται για ψευδώνυμο. Στη Μεσούντα πέθανε ο Άρης Βελουχιώτης.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρούν, και ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας, να διαμορφώσουν μια νέα μετριοπαθή στρατηγική, έχοντας πιο πριν ενισχυθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από τις διαδικασίες ενιαιοποίησής του, με σαφή στόχο να προσελκύσει κοινωνικά στρώματα, που κινούνται πολιτικά «δεξιότερα» της ριζοσπαστικής αριστεράς, προέρχονται δηλαδή κατά κύριο λόγο από το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δημιουργήσει γέφυρες συνεννόησης με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, εγκαταλείποντας τη λογική των μονομερών ενεργειών κατά των δανειστών και υιοθετώντας πλήρως την τακτική της συνεννόησης, μέσα από μία σκληρή επαναδιαπραγμάτευση, στη γραμμή, που κινούνται κι άλλοι ισχυροί παράγοντες στη διεθνή σκακιέρα για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους.

Στην εσωτερική πολιτική σκηνή του κόμματος,  ο κ. Τσίπρας αναμένεται να δώσει συνέχεια στην απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από σενάρια περί «αριστερής κυβέρνησης» με το ΚΚΕ και να επιχειρήσει ανοίγματα προς δυνάμεις της κεντροαριστεράς – ακόμη και με έμμεσα ανοίγματα στη ΔΗΜΑΡ και άστεγες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας – χωρίς πάντως να αφήσει το περιθώριο για τυχοδιωκτική εισροή φθαρμένων στελεχών.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η αναμενόμενη εκταμίευση της δόσης θα αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα, καθώς θα πείσει και τους τελευταίους για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, όμως ταυτόχρονα θα προκαλέσει και μία διαδικασία άγριας φθοράς της τρικομματικής κυβέρνησης, εξαιτίας των ανταλλαγμάτων (π.χ. νέα σκληρά μέτρα), που αυτή εκχώρησε προκειμένου να εξασφαλίσει την καταβολή της.

Υπό την έννοια αυτή, εκφράζονται απόψεις περί γρήγορης εξάντλησης του πολιτικού κεφαλαίου της τρικομματικής κυβέρνησης και άρα ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι έτοιμος σύντομα για παν ενδεχόμενο, δηλα

Keywords
Τυχαία Θέματα