Όλα τα σενάρια ανοιχτά για τις κυπριακές τράπεζες

Σε μία σύσκεψη που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου με τη συμμετοχή της κυπριακής κυβέρνησης, της τρόικας και των τραπεζιτών εξετάζονται όλα τα πιθανά ενδεχόμενα σχετικά με το μέλλον των κυπριακών τραπεζών αλλά και των υποκαταστημάτων τους

στην Ελλάδα.

Οι τράπεζες, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τη Λευκωσία θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι τις 26 Μαρτίου, αποτελούν μείζον ζήτημα στη λύση-«πακέτο» που αναζητείται για την Κύπρο.

Το ζήτημα με τις κυπριακές τράπεζες έχει δύο σκέλη: το πρώτο σκέλος αφορά τις δραστηριότητες τους στην Κύπρο και τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους και το δεύτερο τα υποκαταστήματα τους στην Ελλάδα. Για το δεύτερο σκέλος, επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης είναι η απόσχιση τους, ενδεχόμενο για το οποίο όμως έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους οι διοικήσεις των κυπριακών τραπεζών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή έκανε λόγο για «απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών από ελληνικές τράπεζες».

Αυτή τη στιγμή, για τα περίπου 350 υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών που υπάρχουν στην Ελλάδα έχουν υποβάλλει προσφορές η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς. Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας ενδιαφέρεται μόνο για την Τράπεζα Κύπρου και έτσι δεν θεωρείται φαβορί στη διαδικασία. Όσο για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που αρχικά ήταν σχεδόν δεδομένο ότι θα αποκτούσε τα υποκαταστήματα, τώρα φαίνεται να χάνει έδαφος έναντι των δύο «συστημικών» τραπεζών.

Τέλος, ως προς τις τράπεζες στη Μεγαλόνησο, επιθυμία της κυβέρνησης είναι να ανακεφαλαιοποιηθούν και εν συνεχεία να πουληθούν, είτε ξεχωριστά είτε από κοινού, σε κάποιον ξένο επενδυτή. Επιδίωξη είναι να «σπάσουν» αρχικά σε καλή και κακή τράπεζα, με την καλή να αποκτά όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού, ώστε να μπορεί να πουληθεί εύκολα ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπό ιδανικές συνθήκες, η πώληση της «καλής» τράπεζας θα μπορούσε να φέρει έσοδα έως και 4 δις. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα