«Η Αθήνα θέλει δήμαρχο, όχι τουρίστα»

Αν και είναι μόλις 36 ετών, ο Θάνος Πλεύρης θεωρείται ιδιαίτερα πεπειραμένος πολιτικά, έχοντας εκλεγεί δύο φορές βουλευτής και μία ευρωβουλευτής. Αυτή την εποχή, ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, προσφέρει ως άμισθος σύμβουλος τις υπηρεσίες του στο υπουργείο Υγείας και στον καλό του φίλου, Άδωνι Γεωργιάδη, που καλείται να φέρει εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο. Το όνομα του, ωστόσο, ακούγεται και ως υποψηφίου για τον δήμο Αθηναίων στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όχι άδικα, καθώς ο κ. Πλεύρης διαθέτει μία σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαδόπουλο

* Κύριε Πλεύρη πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρισκόμαστε από το τέλος του τούνελ; Υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια για την πορεία της Ελλάδας;

Προφανώς η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει κάποια πράγματα στο σωστό δρόμο, αλλά σε έναν λαό που καθημερινά μαστίζεται δεν αρκεί να του παραθέτεις απλώς κάποια θετικά νούμερα και να μιλάς για ενθαρρυντικά στοιχεία. Δυστυχώς στην αρχή της κρίσης χάθηκε πολύς χρόνος και τώρα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν κάνει μεγάλο μέρος του δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Είναι ώρα για δουλειά και όχι για δηλώσεις.

* Με την ανεργία να «φλερτάρει» με το 30%, την οικονομία να βρίσκεται για 5ο συνεχόμενο έτος σε ύφεση και την απογοήτευση να κυριαρχεί στην κοινωνία, τι θα λέγατε σε έναν νέο άνθρωπο για να τον πείσετε ότι κάτι αλλάζει;

Θα έλεγα ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη δεν περνά από ευχολόγια, ψεκασμένες υποσχέσεις και δανεικά χρήματα. Αυτό που ζήσαμε τις δεκαετίες του κρατισμού και της ρουσφετοκρατίας ανήκουν στο παρελθόν. Μέσα από τη δημοσιονομική εξυγίανση, τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις μπορούμε να ελπίζουμε σε μια πραγματική και όχι πλασματική ανάπτυξη και οικονομία.

* Το φθινόπωρο που έρχεται θα είναι «θερμό» για την κυβέρνηση; Μαθαίνουμε ότι η τρόικα επιστρέφει αγριεμένη και με αρκετούς αστερίσκους στην ατζέντα της.

Πιστεύω ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντί στην Ευρώπη. Ήλθε η ώρα να αντιληφθεί και η Τρόικα ότι η δημοσιονομική πειθαρχία επιτυγχάνεται και πρέπει να περάσουμε και στο επόμενο στάδιο που έχει να κάνει με την ενδυνάμωση των παραγωγικών ιστών της χώρας που αυτό προϋποθέτει πέρα από τη δημοσιονομική πειθαρχία και ύπαρξη αναπτυξιακού προγράμματος, άρα χρημάτων στην πραγματική οικονομία.

* Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Αν όμως τελικά μας επιβληθούν, θεωρείτε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός ΝΔΠΑΣΟΚ μπορεί να τα «σηκώσει»; Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την αγωνία του για την «κόπωση» των βουλευτών.

Την όποια κόπωση των βουλευτών μπορεί να τη διαπιστώνει ο ελληνικός λαός στις εκλογές και όχι μη αιρετά όργανα όπου και εάν αυτά βρίσκονται. Νέα μέτρα εισπρακτικού τύπου δε μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία, θα πρέπει όμως να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και να επιτευχθούν οι στόχοι. Αυτό σημαίνει τήρηση των δεσμεύσεων και αυστηρό χρονοδιάγραμμα από τα υπουργεία. Ο πρωθυπουργός μπορεί να εγγυηθεί την τήρηση και επιτυχία του προγράμματος και άρα τη μη λήψη νέων μέτρων.

* Πως κρίνετε την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας; Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα το παρεμπόριο, που αποτελεί πληγή στις σάρκες της πραγματικής οικονομίας;

Η δημοτική αστυνομία έπρεπε να ενταχθεί στην Ελληνική Αστυνομία, ώστε να έχει αμιγώς αστυνομικά καθήκοντα και να μπορεί να οπλοφορεί και γενικώς να έχει όλες τις εξουσίες της αστυνομίας. Αυτό προϋποθέτει όμως ότι θα παραμείνει ένα τμήμα μητροπολιτικής αστυνομίας ειδικώς για το δήμο Αθηναίων, όπως και αυτή θα ονομάζεται, για να συνεχίσει το έργο της δημοτικής αστυνομίας. Το παρεμπόριο θα αντιμετωπιστεί με το να κτυπηθεί το σύνολο της αλυσίδας από τις αποθήκες, τους εισαγωγείς, τους λαθρομετανάστες και όσους κερδίζουν. Η άμεση καταστροφή των προϊόντων με σπρέι χρώματος, η ποινική αυστηροποίηση για τους παραβάτες, ακόμη και για αυτούς που αγοράζουν είναι αναγκαία. Παράλληλα θα πρέπει τα καταστήματα που πλήττονται από το παρεμπόριο να απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη. Δε μπορεί ο αθηναίος έμπορος να πληρώνει τέλη και ανίκανες δημοτικές διοικήσεις να μην αντιμετωπίζουν το παρεμπόριο.

* Μετά από αρκετούς μήνες εφαρμογής του «Ξένιου Ζευς», είστε ικανοποιημένος από την απόδοση του μέτρου; Πως αλλιώς μπορεί να χτυπηθεί η λαθρομετανάστευση;

Το μέτρο ήταν και απαραίτητο και έχει και επιτυχίες στη μείωση της μεταναστευτικής ροής. Ο Ν. Δένδιας με την προσήλωση στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευτης αναδεικνύεται στους πιο επιτυχημένους υπουργούς. Η πάταξη της λαθρομετανάστευσης προϋποθέτει περαιτέρω την ύπαρξη ενός πλαισίου αποτρεπτικού για τους λαθρομετανάστες με δέσμη αντικινήτρων σε όλες τις δομές του κοινωνικού ιστού, στα πλαίσια των διεθνών μας υποχρεώσεων. Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι κανένας λαθρομετανάστης δε θα περνά καλά στην Ελλάδα. Οι εποχές του καλωσορίσματος έχουν περάσει οριστικά.

* Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής ανεβαίνουν συνεχώς. Σας ανησυχεί αυτό; Που το αποδίδετε; Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις δυνάμεις του κυβερνητικού τόξου;

Όσο δε μπορούμε να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα είτε της κρίσης είτε της λαθρομετανάστευσης ο πολίτης θα ζητά ριζοσπαστικές λύσεις και εκπροσώπους που θα τιμωρούν το πολιτικό σύστημα. Δεν πιστεύω σε κανένα δημοκρατικό τόξο που θα αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή. Δε μπορούμε να έχουμε κανένα κοινό μέτωπο πχ με το ΣΥΡΙΖΑ. Η Χρυσή Αυγή θα αντιμετωπιστεί από το κάθε κόμμα ξεχωριστά, όχι με δαιμονοποίηση και απαγορεύσεις αλλά με ιδεολογική μάχη και πέρασμα από το πεδίο της καταγγελίας στο πεδίο των επιχειρημάτων και προτάσεων.

* Στα πλαίσια της αντιμετώπισης των προβλημάτων στο Δήμο της Αθήνας, αλλά και την ανόδου της Χρυσής Αυγής, ποια χαρακτηριστικά πιστεύετε ότι θα πρέπει να έχει ο υποψήφιος δήμαρχος;

Στο δήμο της Αθήνας θεωρώ ότι ο όποιος υποψήφιος επιλεγεί δε θα πρέπει να είναι τουρίστας ή απλώς περιπατητής των δύσκολων περιοχών που οι Αθηναίοι βιώνουν την γκετοποίηση από τις πολιτικές αποτυχημένων δημοτικών αρχών. Σίγουρα θα πρέπει να έχει σαφή αναφορά σε αυτές τις περιοχές και στίγμα στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας. Θεωρώ ότι και πρόσωπα και πολιτική βούληση προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχουν.

* Σας βρίσκει η σύμφωνο η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη ότι τα δεινά για τη χώρα ξεκίνησαν την περίοδο διακυβέρνησης της από τον Ανδρέα Παπανδρέου;

Ο Ανδρέας Παπανδρέου εγκαινίασε την εποχή του μεγάλου δημόσιου τομέα και των παροχών με δανεικά. Αυτόν τον λογαριασμό καλούμαστε να πληρώσουμε.

Θεώρησα αυτονόητο να βοηθήσω τον Αδωνι

* Στο υπουργείο Υγείας που βοηθάτε ως άμισθος νομικός σύμβουλος τον φίλο σας Αδωνι Γεωργιάδη πως βλέπετε την κατάσταση;

Ο Άδωνις με τους υφυπουργούς κ.κ. Μπέζα και Μακρή κλήθηκαν να αναλάβουν ένα πολύ δύσκολο κομμάτι που έχει να κάνει με το αγαθό της υγείας. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες διότι πρέπει να επιτευχθούν και μεταρρυθμίσεις και μείωση δαπανών και να μη πληγεί ο ευαίσθητος αυτός τομέας στο επίπεδο των παροχών προς τους πολίτες. Γνωρίζοντας τον Αδωνι θεωρώ ότι μπορεί να επιτύχει αυτό το πάντρεμα και το υπουργείο να μπορέσει να πιάσει τους στόχους του, η επίτευξη των οποίων σε μεγάλο βαθμό επηρεάζουν και την επιτυχία του συνόλου του προγράμματος. Ως νομικός με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο δίκαιο της υγείας θεώρησα αυτονόητο να βοηθήσω τον Αδωνι όπου μου ζητήσει.

Keywords
αθηνα, αδωνις γεωργιαδης, χρυση αυγη, εκλογες, τροικα, νέα, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, στουρναρας, σημαίνει, αμιγώς, ελλαδα, δημοσκοπηση, συριζα, παπανδρεου, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, μετρο, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, εκλογες 2010 δημοτικες, κοινωνια, δημοτικη αστυνομια, αστυνομια, αυγη, δουλεια, νεα μετρα, οικονομια, προγραμμα, υφεση, ωρα, αγωνια, αδωνις, αμιγώς, ανδρεας παπανδρεου, ανεργια, ατζεντα, βρισκεται, δυστυχως, δηλωσεις, διδακτορικο, δρομος, εδαφος, ελληνικη αστυνομια, εποχη, εποχες, επρεπε, επιτυχια, ερχεται, ετων, ετος, ευρωπη, ζητα, υπηρεσιες, κυβερνηση, κυριε, κομμα, κοπωση, λαθρομεταναστες, ληψη, μακρια, μηνες, μειωση, ονομα, πεδιο, πειθαρχια, πλευρης, προβληματα, σιγουρα, σειρα, σημαδια, σπρει, στιγμα, τμημα, τοξο, υπουργειο υγειας, φθινοπωρο, χαθηκε, χρυση, χρονος, δημοτικα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κομματι, οργανα, πληγη, σημαίνει, σωστο, θανος, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα