Όταν ο εγκέλαδος «σκότωνε» τη Θεσσαλονίκη

Κάθε χρόνο, στις 20 Ιουνίου, «ξυπνούν» στη Θεσσαλονίκη οι μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συντάραξε το καλοκαίρι του 1978 την πόλη, αφήνοντας πίσω 49 νεκρούς, περισσότερους από 200 τραυματίες και χιλιάδες αστέγους που φοβόντουσαν για μήνες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σαν σήμερα

συμπληρώνονται 34 χρόνια από την ισχυρή σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ και είχε επίκεντρο 20 χλμ ανατολικά της πόλης, μεταξύ των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, στο χωριό Στίβος. Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε χάος στη Θεσσαλονίκη, με τους κατοίκους να προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφύγουν.

Χιλιάδες κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ κατέρρευσε και μία οκταώροφη πολυκατοικία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Ιπποδρομίου, παρασύροντας στο θάνατο τους κατοίκους της.

«Ο συγκεκριμένος σεισμός είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Ήταν ο πρώτος ισχυρός σεισμός που χτύπησε ένα σύγχρονο αστικό κέντρο στην Ελλάδα και αποτέλεσε ορόσημο» επισήμανε ο σεισμολόγος στο Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.

«Η ισχυρή αυτή δόνηση αποτέλεσε κομβικό σημείο. Τότε δημιουργήθηκε ο Σεισμολογικός Σταθμός του ΑΠΘ, ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα δεν είναι ασφαλή και είναι απαραίτητη η σωστή ενημέρωση, ενώ η πολιτεία πήρε ένα μάθημα για καλύτερη οργάνωση όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές» σημείωσε.

Το καλοκαίρι του 1978, ο σεισμός απέδειξε πως η Θεσσαλονίκη ήταν μία πόλη «ανοχύρωτη» και πιάστηκε κυριολεκτικά «στον ύπνο». «Υπήρχε μεγάλος πανικός. Ο κόσμος δεν ήξερε το τι έπρεπε να κάνει και ο κάθε ένας πήγαινε όπου ήθελε. Δεν υπήρχαν καθόλου σωστικά συνεργεία. Θυμάμαι ότι στα ραδιόφωνα φώναζαν πως όσοι έχουν σκαφτικά εργαλεία να πάνε στην Ιπποδρομίου, στο σημείο που κατέρρευσε η πολυκατοικία. Αρκετοί έφτασαν εκεί και προσπαθούσαν να σπάσουν τις πλάκες. Με τον τρόπο αυτό όμως ίσως προκάλεσαν μεγαλύτερη ζημιά στους εγκλωβισμένους» ανέφερε ο σεισμολόγος.

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα