Ουκρανία: Αντιτρομακρατική επιχείρηση της κυβέρνησης εναντίον των αυτονομιστών του Σλαβιάνσκ- Πέντε οι τραυματίες και ένας νεκρός (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

Την έναρξη μίας «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης για να τερματιστεί ο έλεγχος του Σλαβιάνσκ από αυτονομιστές ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ειδικές δυνάμεις «Berkut» υποστηρίζουν τους φιλορώσους και τους παρέχουν προστασία. Ένας από τους στρατιώτες από το Κίεβο σκοτώθηκε και πέντε άλλοι τραυματίστηκαν, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook.

Ο αξιωματικός που σκοτώθηκε ήταν μέλος της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), και μεταξύ

των τραυματιών είναι ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Κέντρο της SBU, σύμφωνα με τον Αβάκοβ .

Ελικόπτερα πετούν πάνω από την πόλη, πιθανότατα Ουκρανικά αν κρίνουμε από τα δύο λευκά σημάδια στις ουρές τους , κάτι που τα διακρίνει από τα αντίστοιχα ρωσικά. Επίσης κοντά στην περιοχή εντοπίστηκαν και τεθωρακισμένα. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, πολλά μεταγωγικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν στο παλιό αεροδρόμιο περίπου 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Ένοπλοι που φορούν μαύρες στολές αποβιβάστηκαν και πήγαν στο Σλαβιάνσκ.

Τουλάχιστον ένα από τα σημεία ελέγχου των διαδηλωτών κατεδαφίστηκε από τα στρατεύματα από το Κίεβο. Ωστόσο, οι διαδηλωτές ανήγειραν ένα νέο οδόφραγμα σε μια γέφυρα, όπως αναφέρει το RIA Novosti.

Οι προσεγγίσεις για την πόλη έχουν αποκλειστεί από ένστολους στρατιώτες που πολιορκούσαν την πόλη, σύμφωνα με το RIA Novosti. Οι τοπικές υπηρεσίες λεωφορείων από την πόλη ακυρώθηκαν λόγω του αποκλεισμού, όπως ανέφερε το ITAR-TASS.

«Μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση άρχισε στο Σλαβιάνσκ. Διευθύνεται από το αντιτρομοκρατικό κέντρο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας. Συμμετέχουν δυνάμεις από όλες τις μονάδες ασφαλείας της χώρας. Ας είναι ο Θεός μαζί μας», ανέφερε ο Αβάκοβ στη σελίδα του στο Facebook, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Ακόμη προειδοποίησε τους κατοίκους του Σλαβιάνσκ να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς αναμένονται συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους ενόπλους και τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας. «Διαδώστε το σε όλους τους πολίτες: πρέπει να φύγουν από το κέντρο της πόλης, να μην βγαίνουν από τα διαμερίσματά τους και να μην πηγαίνουν κοντά σε παράθυρα», δήλωσε ο Αβάκοφ.

Ακτιβιστές στο Σλαβιάνσκ, μια πόλη της ανατολικής Ουκρανίας , νότια του Ντόνετσκ, περιοχή με 120,000 κατοίκους, κατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας και το κτίριο του δημοτικού συμβουλίου το Σάββατο. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι αντιευρωπαϊστές κατέλαβαν και το τοπικό γραφείο της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, της SBU.

Η δήμαρχος του Σλαβιάνσκ, Nelly Shtepa, ανέφερε ότι τοποθέτησαν τη ρωσική σημαία στην κορυφή του αρχηγείου της αστυνομίας. «Σε διαπραγμάτευση με τους ακτιβιστές, μου εξήγησαν ότι αντιπροσωπεύουν την περιφερειακή πολιτοφυλακή του Ντόνετσκ. Είπαν ότι αντιτίθενται στις αρχές του Κιέβου και ότι σήμερα διαπραγματευόμαστε με αυτούς», είπε.

Η Shtepa πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι της πόλης υποστηρίζουν το αίτημα των ακτιβιστών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με στόχο την ομοσπονδιοποίηση της περιοχής, και καλούν την αστυνομία να βρίσκονται στο πλευρό του λαού.

«Εάν οι αρχές του Κιέβου προσπαθήσουν να καταστείλουν την εξέγερση, πολλοί άμαχοι θα πεθάνουν, αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό», δήλωσε η Shtepa.

Μηνύματα σε διάφορους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έκαναν σήμερα το πρωί λόγο για πυροβολισμούς χωρίς να είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν.

Ανταποκριτής του Ρόιτερς ο οποίος βρίσκεται έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας της πόλης, ένα από τα κτίρια που έχουν καταληφθεί, είπε ότι υπερίπτανται δύο στρατιωτικά ελικόπτερα.

Γύρω στις 12 γυναίκες, οι οποίες βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν αυτό κατελήφθη, απομακρύνθηκαν αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ανακοίνωση του Αβάκοφ.

Μια ομάδα περίπου 100 πολιτών, πολλοί από τους οποίους είναι ηλικιωμένες γυναίκες, συγκεντρώθηκε μπροστά από το κτίριο, φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές που βρίσκονται μέσα σ’ αυτό, όπως «Δημοψήφισμα!».

Οι φιλορώσοι διαδηλωτές σταμάτησαν δύο λεωφορεία που μετέφεραν άντρες των δυνάμεων ασφαλείας που κατευθύνονταν από Ντόνετσκ προς Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με το κανάλι Rossiya 24. Μετά από διαπραγματεύσεις, οι δυνάμεις ασφαλείας γύρισαν στο αχηγείο τους στο Ντόνετσκ.

Οι ειδικές Δυνάμεις «Berkut» υποστηρίζουν τους ανθρώπους του Ντόνετσκ,καθώς αρνούνται να υπακούσουν στις εντολές από το Κίεβο για καταστολή των ακτιβιστών στο Σλαβιάνσκ. Αντιθέτως πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους με το να τους προστατεύουν.

Οι Berkut κατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας στο Ντόνετσκ, υποστηρίζοντας ότι τάσσεται υπέρ των απαιτήσεων του τοπικού πληθυσμού. «Berkut πάντα ήταν και θα παραμείνουν με τους ανθρώπους της», είπε ένας εκπρόσωπος των Berkut απευθυνόμενος απευθύνθηκε στο πλήθος.«Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι αν είστε αντιμέτωποι με κάθε είδους απειλή, όλοι θα ξεσηκωθούν και θα έρθουν να σας σώσουν», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Δηλώσεις Λαβρόφ

Η χρήση βίας εναντίον των κατοίκων της νοτιοανατολικής Ουκρανίας θα ματαιώσει την προγραμματισμένη τετράπλευρη συνάντηση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία , τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική συνομιλία με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

«Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι εάν οι απειλές από το Κίεβο για χρήση βίας σε βάρος των κατοίκων της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας οδηγήσουν σε γενίκευση της απόγνωσης, η προοπτική περαιτέρω συνεργασίας με την ουκρανική κυβέρνηση θα υπονομευτεί , συμπεριλαμβανομένης της σχεδιαζόμενης τετράπλευρης συνάντησης στη Γενεύη», σύμφωνα με ρωσική έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιεύτηκε το Σάββατο το βράδυ.

Είναι χαρακτηριστικό η τηλεφωνική συνομιλία Λαβρόφ- Κέρι το Σάββατο ξεκίνησε από την αμερικανική πλευρά.

Νωρίτερα η ΕΕ ανακοίνωσε ότι στις 17 Απριλίου στη Γενεύη θα φιλοξενήσει μια τετράπλευρη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας , των ΗΠΑ και της Ουκρανίας και επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ για την επίλυση της κρίσης της Ουκρανίας . Η ρωσική πλευρά δεν επιβεβαίωσε επίσημα την πληροφορία , αλλά νωρίτερα ρωσικές πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών είπαν στο πρακτορείο Interfax ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης στην Ευρώπη.

Προειδοποιήσεις από την Ουάσινγκτον

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε τηλεφωνικά τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ πως η Μόσχα θα αντιμετωπίσει «επιπλέον συνέπειες», αν η ένταση με στην Ουκρανία δεν μειωθεί και αν τα ρωσικά στρατεύματα δεν αποσυρθούν από τα σύνορα.

Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κέρι εξέφρασε στον Λαβρόφ «τη βαθιά ανησυχία του» για το γεγονός ότι οι επιθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το πρωί από ενόπλους ήταν «ενορχηστρωμένες και συγχρονισμένες, με τον ίδιο τρόπο που ήταν και οι προηγούμενες επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε πως είναι «πολύ ανήσυχος» μπροστά στον «αυξανόμενο κίνδυνο να εκδηλωθούν βίαιες συγκρούσεις» και κάλεσε όλους τους πρωταγωνιστές της κρίσης στην Ουκρανία «να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να προχωρήσουν σε διάλογο για να μειωθεί η ένταση.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του κατήγγειλε αυτές «τις οργανωμένες εκστρατείες εξώθησης (στην αποσταθεροποίηση) και σε δολιοφθορές». Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάινεν θα μεταβεί στις 22 Απριλίου στο Κίεβο όχι μόνο για να επαναλάβει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τις αρχές του Κιέβου, αλλά και για να προσπαθήσει να βελτιώσει την ενεργειακή κατάσταση της χώρας αυτής.

The post Ουκρανία: Αντιτρομακρατική επιχείρηση της κυβέρνησης εναντίον των αυτονομιστών του Σλαβιάνσκ- Πέντε οι τραυματίες και ένας νεκρός (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα