Παραμένουν απλήρωτοι στον «Ριζοσπάστη»

Επιμέλεια: Δημήτρης Σταμούλης

Δεν πρόλαβε να αναλάβει ο Δημήτρης Κουτσούμπας τα καθήκοντα του νέου γενικού γραμματέα του ΚΚΕ και αμέσως ήρθε αντιμέτωπος με το… παρελθόν του. Ως γνωστόν, στο 15ο Συνέδριο του κόμματος, τον Μάιο του 1996, ο ίδιος εκλέχτηκε μέλος του Πολιτικού Γραφείου και ανέλαβε από τότε και για δέκα συναπτά έτη διευθυντής του «Ριζοσπάστη». Σήμερα, 17 χρόνια μετά, θα πρέπει να μεριμνήσει άμεσα για την εξόφληση των δεδουλευμένων έξι και πλέον μηνών που οφείλει η εταιρεία

Σύγχρονη Εποχή Εκδοτική ΑΕΒΕ προς τους δημοσιογράφους της εφημερίδας. Η 22α Απριλίου, κατά την οποία η εταιρεία του ΚΚΕ είχε δεσμευτεί ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας ότι θα ξεκινήσει την καταβολή των ισόποσων μηνιαίων δόσεων που χρωστά στους εργαζομένους της, πέρασε και… ουδεμία ακρόαση για τους απλήρωτους του «Ριζοσπάστη».

Το σήμα πάει Κρήτη
H ψηφιακή τηλεόραση φτάνει στην Κρήτη στις 31 Μαΐου. Πιο συγκεκριμένα, στις 02:00 τα ξημερώματα αναμένεται να ξεκινήσει η ψηφιακή μετάδοση όλων των τηλεοπτικών προγραμμάτων από τα κέντρα εκπομπής «Ρογδιά» στον Νομό Ηρακλείου και «Μαλάξα» στον Νομό Χανίων, ενώ παράλληλα θα διακοπεί η εκπομπή του τηλεοπτικού αναλογικού σήματος.
Περίπου 350.000 κάτοικοι του νησιού θα αποκτήσουν πρόσβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Συγκεκριμένα, θα καλυφθούν οι πόλεις του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου, των Χανίων, καθώς και τμήμα των νομών αυτών. Οι τηλεθεατές που λαμβάνουν τηλεοπτικό σήμα από τα κέντρα εκπομπής «Ρογδιά» και «Μαλάξα» θα έχουν επομένως την ευκαιρία να απολαύσουν ψηφιακά το πρόγραμμα των δημόσιων και ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, με σταθερή ποιότητα ήχου και εικόνας, χωρίς «χιόνια» και «είδωλα». Επίσης, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η κεραία της εγκατάστασής τους είναι στραμμένη προς τα κέντρα αυτά. Αναφορικά με τον εξοπλισμό είναι απαραίτητο να διαθέτουν δέκτη, τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή τεχνολογίας MPEG4, που θα πρέπει να συντονίσουν στις συχνότητες με έναρξη ψηφιακής εκπομπής.

Εχουμε προσλήψεις και όχι… απολύσεις
Μπορεί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης να μην έγιναν… απολύσεις επιόρκων, αλλά τρεις νέοι υπάλληλοι ανέλαβαν καθήκοντα, καθώς προσλήφθηκαν με ατομικές συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Αξιον απορίας είναι ότι, ενώ στην πιάτσα των μέσων ενημέρωσης, από καθημερινές εφημερίδες έως και τα ηλεκτρονικά μέσα, δύσκολα εντοπίζεται άνθρωπος να προσλαμβάνεται με μισθό πάνω από 1.000 ευρώ, οι τρεις νέοι προσληφθέντες θα αμείβονται με 2.063 ευρώ. Μάλιστα, θα τους «χορηγούνται οι εκάστοτε ποσοστιαίες αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική απόφαση…

Τον «πνίγουν» τα τεράστια χρέη στα ταμεία
Η καθίζηση σε άλλοτε κραταιούς εκδοτικούς οργανισμούς στον χώρο των περιοδικών είναι κάτι παραπάνω από εκκωφαντική. Τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει είναι σημαντικά και μεγάλο θύμα τους είναι και τα ασφαλιστικά ταμεία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι Τεχνικές Εκδόσεις που πρόσφατα έβαλαν λουκέτο και οφείλουν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ πάνω από μισό εκατ. ευρώ (555.000 ευρώ). Ακολουθεί η εταιρεία Compupress AE («Γρίφος», «PC Master» κ.α.) που οφείλει περίπου 160.000 ευρώ, και από κοντά η 4Π Ειδικές Εκδόσεις (εξέδιδε παλαιότερα το «National Geographic») που οφείλει 59.000 ευρώ.

εΜΜΕσως

••• ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ νέου διευθύνοντος συμβούλου στο ΜΤV Greece ανέλαβε ο Ιωάννης Τσαγγαδάς, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση των MTV Greece, Nickelodeon και Music 89,2. Ο Ι. Τσαγγαδάς προέρχεται από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Η ιδιοκτησία του καναλιού εκτιμά ότι είναι το κατάλληλο στέλεχος για να αναδιοργανώσει και να αναβαθμίσει τα μέσα της εταιρείας.
••• Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ περνά πολύ δύσκολες ημέρες και ιδίως οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες, που έχουν κηρύξει στάση πληρωμών. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε δύο ημέρες, διαδοχικά, η ΕΣΗΕΑ προκήρυξε απεργία τη Δευτέρα στην «Εξπρές» και την ιστοσελίδα express.gr, και την Τρίτη στο «Κέρδος» και το kerdos.gr. Στην «Εξπρές» η ιδιοκτησία αρνείται να καταβάλει τις δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων, ενώ στο «Κέρδος» δεν συμμορφώνεται με την από 22/10/2012 απόφαση του ΣΕΠΕ, αλλά και με την από 30/11/2012 γνωμοδότηση του υπουργείου Εργασίας, που χαρακτήρισε παράνομες τις μειώσεις των αποδοχών μαζί με τα προβλεπόμενα επιδόματα.
••• Η ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ Ελλάδας, η εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», διανύει μια νέα φάση δυσκολιών, καθώς –όπως φαίνεται– το κυριακάτικο φύλλο από μόνο του δεν είναι ικανό να σταματήσει την οικονομική δυσπραγία. Από τις 15 Ιανουαρίου, που εκδόθηκε το τελευταίο ημερήσιο φύλλο, το μόνο που άλλαξε ήταν το εργασιακό καθεστώς για τους εργαζόμενους της εφημερίδας. Σήμερα, τρεις μήνες μετά, επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη νέα μείωση μισθών ή και απολύσεις, περίπου 50, όπως λέγεται. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του «Π», δύσκολα θα γίνουν αποδεκτοί οι όροι της ιδιοκτησίας των Μπόμπολα-Ψυχάρη-Μπακατσέλου, με τους εργαζόμενους να μη συναινούν.

Keywords
national geographic, mtv greece, μειωση μισθων, ΚΚΕ, εταιρεία, αεβε, κρητη, μαΐου, εκκωφαντική, master, mtv, nickelodeon, music, ΕΣΗΕΑ, απεργια, express, σεπε, επιδοματα, ελλαδα, νέα, εφημεριδες, σταση εργασιας, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 7 απριλιου, απεργια μμε, απεργια 11 μαιου, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ημερησια, μμε, προγραμμα, σεπε, τηλεοραση, ψηφιακη τηλεοραση, express, mtv, mtv greece, music, music 89.2, nickelodeon, αεβε, ανθρωπος, ασφαλιστικα ταμεια, δευτερα, διοικηση, ευκαιρια, ευρω, εκκωφαντική, εξι, εποχη, εταιρεία, ετη, εφημεριδα, εκδοσεις, λουκετο, μαΐου, μηνες, μειωση, εξοφληση, ξημερωματα, ποιοτητα, προσληψεις, συγκεκριμενα, συχνοτητες, τμημα, τριτη, φτανει, φυλλο, ψηφιακη, ιωαννης, δημητρης, express.gr, ηλεκτρονικα, πληροφοριες, σημα
Τυχαία Θέματα