Παράνομα παρκαρισμένο το ΠΑΣΟΚ

Του Χάρη Αποστολόπουλου

Έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση και διαρκής εκνευρισμός επικρατεί καθημερινά σε έναν από τους πλέον κεντρικούς και πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας, την οδό Ιπποκράτους στο κέντρο της Αθήνας. Η αιτία; Τα επί μονίμου βάσεως παρκαρισμένα αυτοκίνητα εκατέρωθεν του δρόμου, σε σημεία μάλιστα όπου απαγορεύεται η στάθμευση, λόγω διέλευσης λεωφορείων, παρεμποδίζοντας την ομαλή κυκλοφορία και ζημιώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις πάρκινγκ της γύρω περιοχής.

Υπαίτιος γι’ αυτήν την κατάσταση;

Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο φαίνεται πως θεωρεί τον δημόσιο δρόμο «κτήμα» του και τον διαχειρίζεται κατά το δοκούν, υπό την ανοχή των αστυνομικών δυνάμεων που περιφρουρούν την περιοχή. Το «Π» βρέθηκε έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, κατέγραψε τα τεκταινόμενα, απαθανάτισε με τον φακό του τις πρωτόγνωρες αυτές εικόνες και μίλησε με τον Γιάννη Φιλίππα, επιχειρηματία πάρκινγκ επί της οδού και πατέρα τεσσάρων παιδιών.

Τρίτη 15 Απριλίου, 1 μ.μ. Η κατάσταση στην Ιπποκράτους είναι πρωτοφανής ακόμα και για τα αθηναϊκά δεδομένα. Μολονότι οι ταμπέλες επί του δρόμου είναι κατηγορηματικές και σαφείς, αναγράφοντας «Η στάση και η στάθμευση οχήματος απαγορεύεται – Η στάθμευση επισύρει χρηματικά πρόστιμα και μετακίνηση του οχήματός σας με γερανό», καθώς επίσης και οι κανόνες οδηγικής συμπεριφοράς ορίζουν πως δεν πρέπει να παρκάρει κάποιος το όχημά του πλησίον στάσης λεωφορείου και φαναριών, τίποτε από αυτά δεν φαίνεται να τηρείται. Τόσο έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ όσο και στην απέναντι μεριά του δρόμου, στον λεωφορειόδρομο, βρίσκονται σταθμευμένα τουλάχιστον 15 – 20 αυτοκίνητα, ενώ για τις… κενές θέσεις υπάρχουν κώνοι που «εμποδίζουν» τη στάθμευση.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη, τα περισσότερα από αυτά είναι τα ίδια κάθε μέρα, ενώ αρκετά εξ αυτών βρίσκονται εκεί από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα. «Η Αστυνομία και ο δήμος δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τα αυτοκίνητα που είναι μόνιμα παρκαρισμένα επί του λεωφορειόδρομου και απέναντι. Υπάρχει πινακίδα που απαγορεύει τη στάθμευση, αλλά όποτε κι αν περάσεις, τα αυτοκίνητα είναι πάντα εκεί και τα διερχόμενα οχήματα της Τροχαίας απλά τα προσπερνούν δίχως να δίνουν κάποια σημασία. Δεν είδα ποτέ να τα ‘‘σηκώνουν’’ ή έστω να τα ‘‘γράφουν’’».

Αδιαφορία

Πράγματι, λίγο αργότερα, ένας γερανός της Τροχαίας, που έχει ως αποκλειστική του αρμοδιότητα να «εποπτεύει» και να τιμωρεί τέτοιου είδους ατασθαλίες, πέρασε από το σημείο που βρισκόμαστε, αλλά δεν έδωσε την παραμικρή σημασία και συνέχισε με προκλητική αδιαφορία τον δρόμο του. Οση ώρα το «Π» παρέμεινε στο σημείο, πέρασαν δεκάδες λεωφορεία, τα οποία αναγκαστικά κινούνταν στη μεσαία λωρίδα λόγω «κατάληψης» της δεξιάς λωρίδας από τη σωρεία σταθμευμένων, ενώ «στάση» για να κατέβουν οι επιβαίνοντες έκαναν στη… μέση της μεσαίας λωρίδας προκαλώντας κομφούζιο και κορναρίσματα.

Κάποια στιγμή, ο οδηγός ενός ΙΧ θέλησε να σταθμεύσει το όχημά του λίγο έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά οι κώνοι που εκτείνονται σε μήκος 15 μέτρων και στις δύο μεριές, καθώς και τα υπόλοιπα παρκαρισμένα, τον εμπόδιζαν. Αναψε, λοιπόν, αλάρμ και περίμενε. Μετά από λίγο, ο νεαρός που μέχρι τότε στεκόταν στην είσοδο των γραφείων (πιθανότατα ως security), ανέλαβε ρόλο… παρκαδόρου νυχτερινού μαγαζιού, χαιρέτησε και έσπευσε να μαζέψει μερικούς κώνους για να παρκάρει ο οδηγός το ΙΧ.

Το «νταβατζιλίκι»

«Το ΠΑΣΟΚ το κάνει αυτό με δική του πρωτοβουλία – νταβατζιλίκι», μας λέει εξοργισμένος ο κ. Γιάννης. «Δεν ξέρω ποιος –αξιωματικός της Αστυνομίας ή ο ίδιος ο Καμίνης–, και αν, τους επιτρέπει να στήνουν τους κώνους και να τους μετακινούν όπως θέλουν, αλλά πολύ θα ήθελα να το μάθω. Οσοι τους επισκέπτονται μπαίνουν εκεί στο τζάμπα και δεν έρχεται κανείς στα γύρω ιδιωτικά πάρκινγκ, ενώ ακόμα και το ίδιο το πάρκινγκ του κόμματος μένει σχεδόν άδειο. Εμάς μας θεωρούν ανόητους που διατηρούμε τα πάρκινγκ μας και γιατί να έρθει κανείς σε εμάς; Επί μονίμου βάσεως, βγαίνει ο ένας και μπαίνει ο άλλος. Στο τζάμπα! Ειδικά όταν έχουν συμβούλια, να δείτε τι χαμός γίνεται… Για να το κάνει κανείς αυτό στη Γλυφάδα ή στη Βούλα, αμέσως θα τον γράψουν. Η επιχείρηση ζημιώνεται με 500.000 ευρώ τον χρόνο και ο Καμίνης δεν ασχολείται καν με το θέμα».

Χάνει έσοδα και το κράτος

Από αυτή την κατάσταση, που άρχισε να συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο περίπου, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις πάρκινγκ πλήττονται ανεπανόρθωτα. «Είμαι πατέρας τεσσάρων παιδιών και κάθε χρόνο μπαίνει μέσα η επιχείρηση. Σε λίγο θα είμαι αναγκασμένος να το κλείσω και να φύγω», μας λέει ο κ. Φιλίππας και το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους επιχειρηματίες πάρκινγκ που ακριβοπληρώνουν το «τσιμπημένο» ενοίκιο στο κέντρο της Αθήνας. Ακόμα όμως και το ίδιο το κράτος ζημιώνεται καθημερινά, τόσο εξαιτίας των κλήσεων που δεν «κόβονται» και των οδηγών που δεν πληρώνουν για τις παραβάσεις τους, αλλά και γιατί δεν εισπράττει τον φόρο που θα προέκυπτε από τη χρήση των νόμιμων ιδιωτικών πάρκινγκ.

Το μόνο σίγουρο είναι πως κάτι πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να αλλάξει άρδην αυτή η κατάσταση που δεν θυμίζει ευρωπαϊκή χώρα του 2013. Μια βόλτα από την οδό Ιπποκράτους θα σας πείσει για την τραγικότητα της κατάστασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα