Πέρασε το φορολογικό νομοσχέδιο


Ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή, με την ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων 1, 3, 6,10, που αναφέρονται στις κλίμακες φορολογίας, αντικειμενικές δαπάνες, εκπτώσεις δαπανών, στο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και εκπτώσεις δαπανών

επιχειρήσεων, στην παρακράτηση φόρου και 10 στην αύξηση του τέλους επιτηδεύματος, τροποποίηση διατάξεων, αντίστοιχα.

Το φορολογικό νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Στην ονομαστική ψηφοφορία έλαβαν μέρος 288 βουλευτές. Στο άρθρο 1 «ναι» ψήφισαν 162 βουλευτές, ενώ 126 ψήφισαν «όχι». Στα άρθρο 3 και 10 «ναι» ψήφισαν 162 βουλευτές, ενώ 124 ψήφισαν «όχι» και 2 ψήφισαν «παρών». Στο άρθρο 6 «ναι» ψήφισαν 163 βουλευτές, ενώ 121 ψήφισαν «όχι» και 4 ψήφισαν «παρών».

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Από τη μεριά της ΔΗΜΑΡ, η βουλευτής Ασημίνας Ξηροτύρη, διατύπωσε τις σοβαρές επιφυλάξεις της για το άρθρο 2 που αφορά στην φορολόγηση των καταθέσεων, δηλώνοντας ότι «αν δεν υπάρξει μέχρι το τέλος συγκερασμός απόψεων και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των καταθέσεων, η ΔΗΜΑΡ θα διαφωνήσει», αναφορικά με την αύξηση από 15% σε 17,5% για τις καταθέσεις πάνω από 50.000 ευρώ.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάρης Κουκουλόπουλος, εξέφρασε την δυσφορία του για την απόρριψη από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, των τροπολογιών που είχαν καταθέσει το κόμμα του και η ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ειδικότερα για την ρύθμιση που αφορά τα άτομα με αναπηρία, ότι υπάρχει θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης και ως εκ τούτου το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει.

«Το νομοσχέδιο θα μπορούσε πράγματι να είναι καλύτερο. Η πίεση όμως ήταν μεγάλη και, έστω κάτω από δύσκολες συνθήκες, πετύχαμε πολλά» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Απόστολος Βεζυρόπουλος, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν καταθέτουν καμία πρόταση και ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.

«Ο κ. Βενιζέλος ήρθε εδώ χθες, όχι για το φορολογικό, αλλά ως ταύρος σε υαλοπωλείο να μας πει ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που υπάρχει η λίστα Λαγκάρντ», είπε με αιχμηρό τρόπο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γελαλής.

Αυστηρό μήνυμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, έστειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, λέγοντας ότι το οικονομικό επιτελείο θα είναι σκληρό με εκείνους που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό χωρίς να τα δηλώσουν και τόνισε κατ’ επέκταση: «Δεν θα παίξω με την φοροδιαφυγή, δεν θα αφήσω αυτό το φαινόμενο να συνεχιστεί. Δεν αντέχει η χώρα, δεν αντέχουν οι πολίτες και δεν θα το αφήσουμε ως κυβέρνηση να συνεχιστεί».

H βουλευτής επικρατείας της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, εξαπέλυσε επίθεση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο «άθροισμα εισπρακτικών μέτρων που κάνουν θολό και ασταθές το τοπίο».

«Αυτές είναι αντιαναπτυξιακές πρακτικές» είπε και πρόσθεσε: «Είμαι υποχρεωμένη να το ψηφίσω, πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα. Υπάρχει ανεργία, που είναι η μεγαλύτερη κατάρα και η μεγαλύτερη αδικία. Οι πιο αδικημένοι είναι οι νέοι άνεργοι που φεύγουν στο εξωτερικό». Για το πετρέλαιο: «Θα πληρώσουμε και πρόστιμο, λόγω της περιβαλλοντικής ρύπανσης».

Ο Πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Πάνος Καμμένος, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Λέτε ψέματα, κρύβετε κι άλλα μέτρα, θα περικόψετε κι άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις».

«Το κράτος θα παραδώσει τα κλειδιά των σπιτιών των Ελλήνων στις τράπεζες, τα συσσίτια έχουν αυξηθεί 80%, ξεπαγιάζει ο κόσμος, φόροι χωρίς να εισπράττει το κράτος» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην κριτική του προς την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως αυτό το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με 149 βουλευτές, λιγότερους από τους 151 και προσθέτοντας «αν αυτό δεν είναι φασισμός, τότε τι είναι;». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου τονίζοντας «έχει καταργηθεί η Βουλή», ενώ χαρακτήρισε τον κ. Στουρνάρα «άνθρωπο του Σημίτη που δεν έρχεται και δεν απαντά στις ερωτήσεις».

Για τη ρευστότητα στην αγορά και τη στήριξη των επιχειρήσεων είπε: «Η μόνη λύση είναι η σεισάχθεια», και κάλεσε την κυβέρνηση να «σταματήσει να εκτελεί εντολές με δόλο».

Κριτική για το νέο καθεστώς συλλογής αποδείξεων άσκησε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση υποχρεώνει στην τήρηση αποδείξεων σε ποσοστό 25% επί των εισοδημάτων, εξαιρεί όμως από αυτές τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

«Η Χρυσή Αυγή δεν θα συμμετάσχει σε αυτή την απάνθρωπη και αντεθνική πολιτική. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο η προσπάθεια τους να ξεπουλήσουν τη χώρα έναντι πινακίου φακής», είπε ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος.

Υπενθυμίζεται ότι αργά βράδυ της Πέμπτης, το φορολογικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα