Περίεργη “φάρα” είμαστε οι ‘Ελληνες

Τελικά είμαστε περίεργη φάρα εμείς οι Έλληνες. Ή του ύψους ή του βάθους. Τα θέλουμε όλα ή τίποτα, ή μάλλον για να γίνω πιο σαφής θέλουμε “και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο”.
Θέλουμε τα λεφτά των ξένων, αλλά δεν θέλουμε τους ίδιους. Να μας στέλνουν τα dollars οι «θείοι από το Σικάγο», αλλά να μην έχουμε αφεντικά πάνω στα κεφάλια μας. Γούστο μας και καπέλο μας.

Άλλωστε, κάπως έτσι γαλουχήθηκαν ολόκληρες γενιές Ελλήνων με γνώμονα έναν ιδιότυπο “Πασοκικό λαϊκισμό” της δεκαετίας του ’80.
Παρακολουθώντας

τις αντιδράσεις μερίδας των κατοίκων και ορισμένων ελληνικών κομμάτων για την επένδυση στις Σκουριές της Χαλκιδικής, λες κάπου το έχω ξαναδεί το έργο:
Όχι στην επένδυση στο ελληνικό, όχι στην επένδυση στο Βοτανικό, όχι στις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων στο Γραμματικό και στην Κερατέα… Τελικά τι διάβολο θέλουμε σε αυτό το ρημάδι τον τόπο;
Δε λέω, να ξαναδούμε τους όρους των συμβάσεων, να διασφαλίσουμε την διαφάνεια τους και πολύ περισσότερο να επιμείνουμε οι θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν να γίνουν όχι με επαχθείς αλλά με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τους Έλληνες εργαζόμενους. Όλα αυτά είναι θεμιτά και σεβαστά. Εδώ όμως παρακολουθούμε μια προσπάθεια ορισμένων να μην γίνει απολύτως τίποτα, καμία επένδυση, να μείνουν όλα παγωμένα.
«Να φύγουν οι ξένοι, να πάνε στον αγύριστο, δεν θα γίνουμε εμείς γκαρσόνια των ξένων επιχειρηματιών» είναι το moto που ακούγεται απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Άρα, αν κατάλαβα καλά, δεν θέλουμε ξένες επενδύσεις, όμως από την άλλη μεριά σαν Έλληνες δεν έχουμε τη διάθεση για καμία σοβαρή επένδυση ….
Συνεπώς τι προτείνουν να γίνει οι μανιώδεις υπερασπιστές του “όχι σε όλα”;
Να γίνουν όλα κρατικά; Έχουν κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο; Και μέχρι να εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό τι θα κάνουμε;

Έχω μια πολύ σοβαρή ιδέα: Να μείνουμε εγκλωβισμένοι στις … Σκουριές μας και να περιμένουμε να προκηρυχθούν θέσεις για να μπούμε στο δημόσιο!

Υ.Γ. Πάντως επενδύσεις με ΜΑΤ δεν γίνονται, οπότε κακώς η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους. Ορισμένα πράγματα δεν γίνονται με το στανιό.

Keywords
Τυχαία Θέματα