Πιέσεις Σαμαρά σε Κουβέλη – Βενιζέλο

Nα μεταπειστούν οι κυβερνητικοί σύμμαχοι και κυρίως η ΔΗΜΑΡ από υπολογίζεται να  προσπαθήσει το οικονομικό επιτελείο σήμερα, ώστε να ομαλίνουν οι, προς τα εργασιακά, αντιδράσεις και να μην υπάρξουν επιπλοκές στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το newpost, Κατα τις σημερινές συναντήσεις, το οικονομικό επιτελείο θα έχει επαφές με εκπροσώπους των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, οπού

θα τους εκθέσει την πλήρη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί από τις διαπραγματεύσεις, τόσο στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο όσο και στο τεχνοκρατικό πεδίο και να αποσαφηνιστούν τα δεδομένα.

Η πλευρά του Μαξίμου επιμένει πως οτιδήποτε μπορούσε να γίνει έχει ήδη γίνει και η τρόικα εμφανίζεται πλέον ανυποχώρητη σε οποιαδήποτε άλλη αξίωση διατυπώνεται από την ελληνική πλευρά.

Υψηλόβαθμοι κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν πως έχει δοθεί το μάξιμουμ που θα μπορούσε να έχει παραχωρηθεί από πλευράς των δανειστών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ανώτατος αξιωματούχος του Οικονομικού Επιτελείου ο οποίος υπογράμμιζε ότι πλέον είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης του καθενός από τους μετέχοντες στην κυβέρνηση να εκτιμήσει τη στάση του.

Με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να παρουσιάσει το πολυνομοσχέδιο (κατατίθεται στην Βουλή 5-7 του μήνα) σε ξεχωριστά άρθρα για το δημοσιονομικό, διαρθρωτικό και εργασιακό σκέλος να θεωρείται εκμηδενισμένο καθώς ελοχεύει ο κίνδυνος η καταψήφιση από πλευράς ΔΗΜΑΡ να συμπαρασύρει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πιθανώς και της ΝΔ, οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στον Φώτη Κουβέλη.

Χωρίς να αποκλείεται, δείχνει ωστόσο να απομακρύνεται το ενδεχόμενο το σκέλος των εργασιακών να εξαιρεθεί από το πολυνομοσχέδιο και να μετατεθεί η ψήφισή του για αργότερα. Πιθανότητα πάντως εξαιρετικά δύσκολη δεδομένου ότι οι πιστωτές δε θα διακινδύνευαν μία πιθανή καταψήφισή του –άλλωστε, έχουν ήδη διατυπώσει την αναγκαιότητα το πολυνομοσχέδιο να υπερψηφιστεί και από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους.

Πέραν όμως της πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με αφορμή το πολυνομοσχέδιο, τοπρώτο μέτωπο του κοινοβουλευτικού πολέμου ανοίγει αύριο, με το νομοσχέδιο για τιςαποκρατικοποιήσεις.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι η τρόικα –καλώς, όπως είπε- επιμένει να μην κυρώνονται οι αποκρατικοποιήσεις από την Βουλή, θέμα στο οποίο, πέραν της ΔΗΜΑΡ, αντιδρά το ΠΑΣΟΚ καθώς και κάποιοι από τους βουλευτές της ΝΔ, με πρώτο και κύριο τον Νικήτα Κακλαμάνη.

Το πεδίο που δείχνει να κλείνει αφορά στη λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων, θέμα το οποίο απασχόλησε με δύο απανωτές συσκέψεις το Σαββατοκύριακο τον πρωθυπουργό –η χθεσινή μάλιστα θύμιζε μίνι-υπουργικό. Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι εκκρεμότητες έχουν κλείσει.

Εν τούτοις, δεν αποκλείεται κάποια πράγματα να παραμένουν σε εκκρεμότητα και, εφ’ όσον κριθεί δύσκολο να υλοποιηθούν άμεσα, να βγουν από τη λίστα των prior actions και να μετατεθεί η υλοποίησή του για αργότερα.

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα