Ποια στοιχεία της διατροφής προφυλάσσουν από την Τριχόπτωση

Πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την τριχόπτωση, αλλά ανεξαρτήτως αυτών, αυτοί οι ποίοι “σώζουν την τρίχα μας” είναι είναι η σωστή και ποιοτική διατροφή.

Σύμφωνα με το diatrofi.gr, η υποθρεψία και η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Οι κυριότεροι “σύμμαχοι” κατά της τριχόπτωσης είναι οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β6, Β12 και φυλλικό οξύ)οι βιταμίνες Α, C και Ε και τα μέταλλα χαλκός, ψευδάργυρός και σίδηρος.

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες αποτελούν

δομικό συστατικό των ιστών.

Μια δίαιτα φτωχή σε πρωτεΐνες, αναγκάζει τον οργανισμό να εξοικονομήσει πρωτεΐνες και από τα τριχοθυλάκια, οπότε παρατεταμένη έλλειψη πρωτεϊνών θα οδηγήσει σε τριχόπτωση.

Πλούσιες πηγές πρωτεϊνών είναι όλα τα ζωικά προϊόντα αλλά και τα όσπρια.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β.

Η βιταμίνη Β6, Β12 είναι απαραίτητα για την ομαλή μεταφορά αίματος και οξυγόνου στο θύλακα & την τρίχα.

Κρέας, δημητριακά ολικής αλέσεως σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ξηροί καρποί είναι καλές πηγές των βιταμινών αυτών.

Το φυλλικό οξύ κατέχει πρωταρχικό ρόλο στην αναπαραγωγή των κυττάρων συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριχών.

Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια, το λάχανο και το μαρούλι.

Η βιοτίνη που φαίνεται να βελτιώνει τη λίπανση του κεφαλιού και ανάμεσα στα συμπτώματα από την έλλειψη της είναι και η πτώση.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία του επιθηλίου και προωθεί την ανάπτυξη της τρίχας.

Έλλειψη της καθιστά τα μαλλιά εύθραυστα και αδύναμα. Βρίσκεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κυρίως στο συκώτι και σε διάφορα είδη ψαριών.

Διάφορα λαχανικά και φρούτα είναι επίσης καλές πηγές της βιταμίνης Α, όπως το καρότο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κολοκύθια, τα βερίκοκα και τα ροδάκινα.

Όταν όμως η βιταμίνη Α, λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία κι ενδεχομένως τριχόπτωση.

Καλό θα ήταν λοιπόν να μην υπερβαίνουμε την συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου και επιπρόσθετα προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση της τρίχας λόγω της γνωστής αντιοξειδωτικής της δράσης.

Εσπεριδοειδή φρούτα και λαχανικά όπως σέλινο, πιπεριές, καρότο αποτελούν πλούσιες πηγές της βιταμίνης C.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε με την αντιοξειδωτική δράση που διαθέτει, προλαμβάνει τη γήρανση των τριχών εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.

Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε είναι τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί, τα αυγά και κάποια σιτηρά.

Χαλκός και ψευδάργυρος

Ο χαλκός και ο ψευδάργυρος είναι πολύ σημαντικά ιχνοστοιχεία για την υγεία των μαλλιών και τη σωστή ανακύκλωση των τριχών καθώς συμμετέχουν σε διαδικασίες πρωτεϊνοσύνθεσης.

Η έλλειψη του ψευδάργυρου σχετίζεται με την τριχόπτωση ιδιαίτερα στους άνδρες λόγω συμμετοχής του ψευδα

Keywords
Τυχαία Θέματα