Πολιτική “φουρτούνα” για το καράβι

Πολιτικά κύματα σήκωσε το «Καράβι για τη Γάζα», συγκεκριμένα το ιστιοφόρο Estelle που επιχειρεί να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, με βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, να εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους σε προηγούμενη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία, μετά από επικοινωνία με την Πρεσβεία του Ισραήλ, προέτρεψε την ελληνικό κομμάτι της αποστολής να μην συμμετέχει.

Ως «κακό κείμενο» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Τάσος Κουράκης, την εν λόγω

ανακοίνωση, «καθώς αναγνωρίζει το δικαίωμα στο Ισραήλ να απαγορεύει, λέγοντας εμμέσως στους Έλληνες της αποστολής πως συμμετέχουν με δική τους ευθύνη», ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι από τη Γάζα», στο χώρο του Πολυτεχνείου, για σχετική συνομιλία είχε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, με τον Υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, μετά από αίτημα του Υπουργού, ενημερώνοντας τον κ. Τσίπρα πως ζήτησε από την Ισραηλινή Πρεσβεία να εξασφαλίσει τη σωματική ακεραιότητα όλων των συμμετεχόντων.

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διατάραξης διακρατικών ή διεθνών σχέσεων, υπάρχει η υποχρέωση όλων των κρατών κι όλων των κυβερνήσεων, να κατοχυρώσουν το δικαίωμα της διπλωματίας των πολιτών, το δικαίωμα των πρωτοβουλιών ειρήνης, συναδέλφωση και επικοινωνίας», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Θοδωρής Δρίτσας, συμπληρώνοντας πως «αυτή η καμπάνια έχει αποδείξει με τον πιο περίτρανο τρόπο πως δεν υπακούει σε κρατικές σκοπιμότητες». Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του ΥΠ.ΕΞ., ο κ. Βίτσας σημείωσε πως «η προειδοποίηση για τους κινδύνους ήταν πάντα μέσα στη στάση, των ανακοινώσεων του ΥΠ.ΕΞ.. Αυτή η δήλωση που έγινε στον κ. Τσίπρα από τον Υπουργό Εξωτερικών, υπήρχε όμως ως δημόσια δήλωση στο παρελθόν».

Μέλη της πρωτοβουλίας επίσης αναφέρθηκαν στην συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΞ., λέγοντας πως «η ανακοίνωση επισημαίνει κινδύνους για την αποστολή και τη ζωή των συμμετεχόντων», τη στιγμή που «η Ελληνική Κυβέρνηση θα έπρεπε να προσπαθεί να εξασφαλίσει η ίδια την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου».

Tη στήριξή τους στο εγχείρημα εξέφρασαν επίσης η Επικεφαλής της Προεκλογικής Εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων, Ιωάννα Κοντούλη κι ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Άγγελος Χάγιος.

Τέλος κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα», παρουσιάζοντας το εγχείρημα του Estelle, τη στιγμή που αυτό βρισκόταν 150 ναυτικά μίλια μακριά από την ακτή της Γάζας, ο κ. Κουράκης ανέγνωσε μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του και στο οποίο ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αισθάνεται περήφανος που δυο βουλευτές του συμμετέχουν στην αποστολή, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης σε ένα λαό που αγωνίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα