Πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Διέλευσις»

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις», είναι μια εταιρεία μη κερδοσκοπική που δημιουργήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, για να παρέχει στέγη και να αποτελεί εστία της αναζήτησης ενός νέου τρόπου αντίληψης και έκφρασης μέσα από την Τέχνη, την Φιλοσοφία, την Επιστήμη και τον Ανθρωπισμό.

Η «διέλευσις» υποστηρίζει και ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφραση κάθε γνήσιου προβληματισμού και διαλόγου πάνω σε ζητήματα ύπαρξης, συνείδησης και εξέλιξης μέσω θεατρικών και μουσικών

παραστάσεων, προβολής ταινιών, εικαστικών, παρουσιάσεων βιβλίων, σεμιναρίων, συζητήσεων και ομιλιών.

Λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2011 με ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα. Τη σεζόν που πέρασε πραγματοποιήθηκαν ποικίλες εκδηλώσεις σε διάφορους τομείς.

Ενδεικτικά:

Στο θέατρο παρουσιάστηκαν οι θεατρικές performances «Μητροκτονία – Η συμβολική της στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή» και «Άραβες ποιητές – Η Σοφία και η Μαγεία της ποίησης της Ανατολής», και τα δύο σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία της Χρυσάνθης Κορνηλίου. Στην παιδική σκηνή ανέβηκε το παραμύθι της Κατερίνας Παλαιοθόδωρου «Η χορεύτρια και ο πράσινος πρίγκιπας», καθώς και η παράσταση «Τα άγρια και τα ήμερα – Τα ζώα και τα φτερωτά στη μουσική», σε επιμέλεια της Ράνιας Βισβάρδη.

Οι ομιλίες κάλυψαν θέματα φιλοσοφίας και έρευνας στους τομείς της Τέχνης, της Αρχαίας Ελλάδας, των Εναλλακτικών Θεραπειών και της Πνευματικής Αναγέννησης.

Οι μουσικές συναυλίες φιλοξένησαν πολλά είδη μουσικής (έθνικ, jazz, κλασσική, παραδοσιακή, ρεμπέτικη και πειραματική μουσική) σε επιλεγμένες βραδιές με δεξιοτέχνες μουσικούς.

Στα εικαστικά φιλοξενήθηκαν εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας αλλά και μία τρισδιάστατη καλλιτεχνική αναπαράσταση. Επίσης, για πρώτη φορά ο χώρος φιλοξένησε βραδιά ινδικού χορού και βραδιά σύγχρονου χορού.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσαν τον Α΄ κύκλο τους τα σεμινάρια «Αιγυπτιολογίας» με εισηγήτρια την αιγυπτιολόγο και πρόεδρο του ελληνικού ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας κα Αλίκη Μαραβέλια και «Το ωραίο και το υψηλό» με εισηγήτρια την επιμελήτρια εκθέσεων και κριτικό τέχνης Έλλη Παξινού.

Στον τομέα της λογοτεχνίας έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πλανήτης μας στα όριά του» του Χρυσόστομου Φουντούλη, η ποιητική βραδιά «Διαβάζοντας τα 4 Κουαρτέτα του Τ.Σ Έλιοτ», με ομιλητή τον Δημήτριο Κωστελέτο, το «Καλλιτεχνικό δρώμενο» βασισμένο στην έκδοση «Φωνές στον Ελικώνα» καθώς και δύο βραδιές αφιερωμένες στην ποίηση του Σεφέρη, με συνοδεία πιάνου, σε πρωτότυπες συνθέσεις του Νίκου Λαλιώτη, εμπνευσμένες από τους στίχους του ποιητή.

ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ 2013-2014

ΘΕΑΤΡΟ
Για την νέα σεζόν προγραμματίζονται τρεις θεατρικές παραστάσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Πιο αναλυτικά:

«Σοράχ, ο μάγος»
Ένα ονειρόδραμα
ΑΠΟ ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 2013
Κάθε Κυριακή και Δευτέρα

Ο θίασος “Σκηνοβάτες” παρουσιάζει το έργο “Σοράχ, ο μάγος” του Λεωνίδα Τσίπη, ένα ονειρόδραμα με γκροτέσκο στοιχεία.
Με ένα υποδόριο χιούμορ πραγματεύεται την απομυθοποίηση του θανάτου:
Μπορούμε οι κοινοί θνητοί να νικήσουμε τον ανίκητο Χάροντα;
Μπορούμε να βρεθούμε ενώπιον Θεού και Διαβόλου ως ίσοι προς ίσοι;
Μπορούμε με την ανιδιοτελή θυσία και την αγάπη να αλλάξουμε τα δεδομένα της ζωής μας;

Αυτά και άλλα, υπαρξιακά και μη, ερωτήματα απαντώνται μέσα από αυτήν την ατμοσφαιρική, μυστηριακή αλλά και με χιούμορ παράσταση, σ’ ένα έργο έκπληξη που θα συζητηθεί.

Συγγραφέας: Λεωνίδας Τσίπης
Σκηνοθεσία: Χρυσάνθη Κορνηλίου
Σκηνικά-Κοστούμια: Χρυσάνθη Κορνηλίου
Στίχοι-μουσική: Λεωνίδας Τσίπης
Πιάνο: Αιμίλιος Μπάλτας
Φωνητικά: Αντιγόνη Μυκονιάτη
Φωτισμοί: Σωτήρης Οικονόμου
Φωτογραφίες: Άρτεμις Τσίπη

Είσοδος: 12€, (με την επίδειξη κάρτας ανεργίας, φοιτητικής και οι άνω των 65, 10€)
«ΕΡΩΣ: Η ενθύμησις ενός διαλόγου»
ΑΠΟ ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2013
Κάθε Τρίτη

Παράσταση εμπνευσμένη από τους διαλόγους Σωκράτους και Διοτίμας του πλατωνικού Συμποσίου.
Μέσα από έναν καθημερινό διάλογο «μαιευτικού» χαρακτήρα το θέμα διαπραγματεύεται τον έρωτα στη φυσική και μεταφυσική του διάσταση.
Η παράσταση, διανθισμένη με σκηνές τραγωδίας, που τεκμηριώνουν την πλατωνική θεώρηση, επιχειρεί να εισδύσει στο χώρο των ιδεών μέσα από την «ενθύμηση» και να προκαλέσει στον θεατή την ανάμνηση – βίωση του ιδεώδους.

Στη διάρκεια της παράστασης ανιχνεύονται ερωτήματα όπως:
Τι ξέρουμε για τον έρωτα και τι είναι αυτό που ερωτευόμαστε;
Πόσο μακριά ή κοντά είμαστε από την γνώση αυτή και γιατί;
Πώς η γνώση αυτή παύει να είναι θεωρία και γίνεται συναίσθηση μέσα από την καθημερινή μας πραγματικότητα;
Και πόσο τότε καθίσταται καθαρτική και λυτρωτική;
Οι ηθοποιοί που αποδίδουν τον διάλογο μπορεί να είναι ο καθένας από εμάς που διερωτάται, που στοχάζεται και που διαπιστώνει. Ο διάλογος γεννιέται και εξελίσσεται με ένα τρόπο απλό και καθημερινό που φέρνει στην επιφάνεια τη δική μας εμπειρία. Με την έννοια αυτή η ιστορικότητα του θέματος υποχωρεί σε δεύτερο πλάνο, ενώ σε πρώτο πλάνο επικρατεί η διαχρονικότητα του θέματος.

Η δραματουργική επεξεργασία και τα κείμενα των διαλόγων είναι της Χρυσάνθης Κορνηλίου.
Τους διαλόγους και τις σκηνές από τραγωδίες αποδίδουν η Μαρία Αλιφέρη και ο Νίκος Αλεξίου.
Τα σκηνικά είναι του Όμηρου Κοσμίδη με συνεργασία της Ρόζας Οικονόμου.

Είσοδος: 15€, (με την επίδειξη κάρτας ανεργίας, φοιτητικής και οι άνω των 65, 12€)

«ΚΟΛΧΑΑΣ»

Από το 2014

Μία παραγωγή του θεάτρου Τόπος Αλλού που θα φιλοξενήσει η «διέλευσις» από το νέο έτος (2014).
Το έργο “Κόλχαας” είναι βασισμένο στο αφήγημα “Μίκαελ Κόλχαας” (Michael Kohlhaas) του Χάινριχ φον Κλάις, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Νίκου Αλεξίου και πρόκειται για μια πραγματική ιστορία που συνέβη στη Γερμανία του 1500.

Ο Κόλχαας, έμπορος αλόγων, πέφτει θύμα μιας αδικίας εκ μέρους ενός κοινωνικά ισχυρού άρχοντα. Η αδυναμία του να δικαιωθεί μέσα απ’ το δρόμο του νόμου πυροδοτεί ένα μηχανισμό βίας, όλο και πιο αιματηρής και ανεξέλεγκτης, αλλά πάντα στο όνομα της διεκδίκησης του ιδεώδους ενός φυσικού δικαίου.

Το τέλος του Κόλχαας, ο θάνατός του στην αγχόνη, τον μετατρέπει από έναν νικημένο επαναστάτη σε έναν ήρωα. Κατάλαβε ότι τη δικαιοσύνη δεν τη γεννά το κόκκινο της φωτιάς και του αίματος, αλλά η εσωτερική γαλήνη που κατακτιέται όχι με τη δικαίωση από τον νόμο του κράτους, από όπου οι πολλοί εξαιρούνται, αλλά από ένα πιστεύω για το οποίο κανείς είναι έτοιμος να θυσιαστεί με τιμή, αξιοπρέπεια και ανάληψη προσωπικής ευθύνης.

Μετάφραση, δραματουργική προσαρμογή, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Νίκος Αλεξίου

Είσοδος: 15€, (με την επίδειξη κάρτας ανεργίας, φοιτητικής και οι άνω των 65, 12€)

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

«Ταξίδια στον κόσμο με αφηγήσεις μύθων και παραμυθιών»
ΕΝΑΡΞΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΗ 2013, ώρα 12.00
Kάθε πρώτη και τρίτη Κυριακή του μήνα.

Η “διέλευσις” φιλοξενεί και οργανώνει στο χώρο της εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, με αφηγήσεις μύθων και παραμυθιών.

Κάθε μήνα με διαφορετικά παραμύθια… μύθοι και παραμύθια των λαών… ιστορίες από διαφορετικές γωνιές του κόσμου, ιστορίες για μένα και ιστορίες για σένα.

Την επιμέλεια των προγραμμάτων έχει η Σύλβια Βενιζελέα. Με την τριπλή της ιδιότητα, ηθοποιού, θεατρολόγου και αφηγήτριας, με αγάπη και σεβασμό για τα παιδιά, με προηγούμενη εμπειρία σε ομάδες παιδιών όλων των ηλικιών, δημιουργεί εκπαιδευτικά προγράμματα με αφηγήσεις μύθων και παραμυθιών.

Επιλέγει ιστορίες που αγγίζουν θέματα όπως η φιλία, η γενναιοδωρία, η αγωνιστικότητα σ’ όλες τις δυσκολίες της ζωής, η διαφορετικότητα, η διατήρηση της ισορροπίας στη φύση και η δύναμη του νου και της καρδιάς. Ιστορίες μαγικές, αλλά και διασκεδαστικές. Ιστορίες με πλάσματα μικρά και τρυφερά, άγρια κι αρπακτικά, αλλόκοτα και ξωτικά.

Μέχρι τώρα έχει συνεργαστεί, κι έχει δημιουργήσει παρόμοια προγράμματα, με σχολεία, βιβλιοθήκες, πολιτιστικούς φορείς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Δυο Κυριακές το μήνα τα παιδιά θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις αφηγήσεις και κάθε μήνα το πρόγραμμα θα έχει διαφορετική θεματική. Ανάλογα με τη θεματική θα συμμετέχουν και θα συμπράττουν και άλλοι καλλιτέχνες (μουσικοί ή εικαστικοί).

ΜΟΥΣΙΚΗ

Για φέτος προγραμματίζονται συναυλίες που θα αγκαλιάσουν όλα τα είδη της μουσικής, από ρεμπέτικο και τζαζ, μέχρι κέλτικη και ανατολίτικη μουσική. Ακόμα, οργανώνονται βραδιές κλασικής μουσικής και μουσικής δωματίου. Ξεκινώντας τη σεζόν, η «διέλευσις», θα φιλοξενήσει τον βιρτουόζο στο σάζι Τζιχάν Τούρκογλου, καθώς και το μουσικό σχήμα ethnic.gr με τη μουσική παράσταση “Τσιγγάνικες του κόσμου μουσικές”.

ΧΟΡΟΣ

Ο Οκτώβρης θα ξεκινήσει με ινδικό χορό και το συγκρότημα Araminta, ενώ για τα Χριστούγεννα προγραμματίζεται η χορευτική παρουσίαση του Ινδικού έπους «Ramayana».

ΟΜΙΛΙΕΣ

Στα πλαίσια των ομιλιών θα συνεχίσουν να παρουσιάζονται θέματα όπως: Τέχνη, Αρχαία Ελλάδα, Εναλλακτικές Θεραπείες, Αρχαίες Παραδόσεις κ.α., σε συνεργασία με μελετητές και επιστήμονες ειδικούς στον τομέα τους. Την έναρξη των ομιλιών για την νέα σεζόν θα κάνει ο Ανδρέας Προκοπίου με την ομιλία του με τίτλο: «Παιδείας ενθύμησις – Μία φιλοσοφική απόπειρα αναγέννησης της Ελληνικής Παιδείας».

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η σεζόν ξεκινά με την έκθεση της ζωγράφου Κατερίνας Πάντου με τίτλο «Χρωμαπάτη ΙΙΙ» που θα ξεκινήσει στις 12 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως 10 Νοεμβρίου.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Συνεχίζεται και για αυτή την σεζόν το σεμινάριο «Το ωραίο και το υψηλό» προχωρώντας στον Β΄ κύκλο παρουσιάσεων με έναρξη τον Οκτώβριο, ενώ προγραμματίζονται για τους επόμενους μήνες σεμινάρια που αφορούν την έκφραση μέσω της κίνησης καθώς και την προσέγγιση των ονείρων.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Για το ξεκίνημα της νέας σεζόν διοργανώνεται τριήμερη προβολή ανέκδοτων ταξιδιωτικών ταινιών με ελεύθερη είσοδο.
Ο Γιάννης Ψαρουδάκης και η Μαρία Βιτοράκη θα μας ταξιδέψουν σε χώρες όπως το Μαρόκο, η Τυνησία, η Ινδία και σε άλλους προορισμούς, μέσα από την ιδιαίτερη ματιά τους.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Στον χώρο συνεχίζεται η λειτουργία βιβλιοθήκης ειδικής θεματολογίας με έμφαση στο θέατρο και στη μουσική, αρχικά με πάνω από 600 τίτλους βιβλίων. Η βιβλιοθήκη θα λειτουργεί παράλληλα με το καφέ για ερευνητές, φοιτητές και άλλους ενδιαφερόμενους για εσωτερικό δανεισμό, στα πλαίσια του καφέ-αναγνωστηρίου.

Keywords
δρωμενα, εταιρεία, αθηνα, θεατρο, ελλαδα, jazz, σεζον, νέα, μετάφραση, αγχόνη, σχολεια, Χριστούγεννα, τυνησια, κινηση στους δρομους, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, ηλεκτρα γαλανου, θεμα εκθεσης 2012, 600 δις, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, φιλοσοφικη, μετάφραση, χωρες, το θεμα, γερμανια, γνωση, γωνιες, ζωα, ηθοποιοι, ηλεκτρα, θανατος, θεμα, θιασος, ινδια, καθημερινη, μουσικη, ξωτικα, προγραμμα, φιλια, φυσικη, ωρα, αγαπη, αδυναμια, αλεξιου, αγχόνη, αξιοπρεπεια, αρχαια, αρτεμις, βραδια, γινεται, δευτερο, δυναμη, δικη, εγινε, εκθεση, εκθεσεις, εκφραση, ελλη, εννοια, επιτυχια, εστια, εταιρεία, ετος, τεχνη, ζωγραφου, ζωης, θυσια, θεωρια, ομιλια, κοστουμια, λειτουργια, λεωνιδας, μαγεια, μακρια, μαροκο, ματια, μυθοι, μηνες, μαρια, ξεκινημα, παντα, ποιηση, ονομα, ορια, παραμυθια, παιδια, παρουσιαση, προγραμματα, ρεμπετικο, σεζον, σεμιναρια, σκηνες, σκηνοθεσια, σοφια, τιμη, τι ειναι, τριτη, φυση, φορα, χιουμορ, αρχαια ελλαδα, ειδη, εμφαση, για σενα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, jazz, κειμενα, κυριακη, ομαδες, ποιητες, σκηνη, σκηνικα, σωτηρης, θεματα, ωραιο
Τυχαία Θέματα