Πώς η “Αριάδνη” σώζει τα ασφαλιστικά ταμεία

Επιχειρώντας να βάλει τέλος στην παραβατικότητα στα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Αριάδνη», από την 1η Ιανουαρίου 2013, το οποίο αναμένεται να θεσμοθετηθεί με σχετικό νομοσχέδιο,

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η άδεια γάμου, η άδεια ταφής, όπως και κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασης που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, θα δηλώνεται στους συμβολαιογράφους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ενημερώνουν μέσω ηλεκτρονικού συστήματος τα ασφαλιστικά ταμεία. Η συμβολαιογραφική πράξη θα στοιχίζει 50 ευρώ, ωστόσο, στις περιπτώσεις θανάτου το

κόστος θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία και θα συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα κηδείας, ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το κόστος θα επιβαρύνει τον ιδιώτη. Αντιθέτως δεν θα υπάρχει δαπάνη συμβολαιογράφου στις περιπτώσεις γνωστοποίησης συμφώνων συμβίωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, τα Ταμεία με το πρόγραμμα «Αριάδνη» θα εξοικονομήσουν περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ μετά την 1/1/2013, καθώς θα αναστέλλεται άμεσα η είσπραξη συντάξεων και παροχών από μη δικαιούμενα πρόσωπα και θα ακυρώνονται τα ασφαλιστικά βιβλιάρια από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο «για μεταρρυθμιστικό άλμα, που καταπολεμά την παραβατικότητα εμποδίζοντας τη γέννησή της», εκτιμώντας ότι το κόστος των Ταμείων από την κάλυψη της συμβολαιογραφικής δαπάνης, με βάση το μέσο όρο του αριθμού των θανάτων στη χώρα μας, δεν θα ξεπερνά τα 4.500.000 ευρώ, από τα οποία 500.000 ευρώ με τη μορφή τελών και χαρτοσήμου και 1 εκατ. ευρώ με τη μορφή φόρου θα επιστρέφουν στο κράτος. Με λίγα λόγια, το πρόγραμμα αναμένεται να κοστίζει λιγότερο από το 1% των πόρων που εξοικονομεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα