Πως ο Ράιχνμπαχ θα «φρενάρει» την διαφθορά

Τη λύση στο μείζον πρόβλημα της ελληνικής διαφθοράς έρχεται να δώσει ο επικεφαλής της Tasc force Χορτ Ράιχενμπαχ με ένα  σχέδιο 25 σελίδων, το οποίο έχει κατατεθεί ήδη στην ελληνική κυβέρνηση  βάση του οποίου θα δημιουργηθεί μία ειδική βάση δεδομένων που θα ταυτίζει αυτόματα τις φορολογικές δηλώσεις με τους τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς να προηγείται κάθε φορά χρονοβόρα αλληλογραφία με τις τράπεζες.
Το σχέδιο «οδικός χάρτης τεχνικής βοήθειας στην καταπολέμηση

της διαφθοράς» έχει σαν πρώτο μέλημα του την οργάνωση μιας ειδικής ανεξάρτητης υπηρεσίας με ελεγκτικές υπερεξουσίες και αποκλειστικό αντικείμενο την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη σύλληψη του μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο της Tasc Force προβλέπει:
-Τη θεσμική κατοχύρωση της υπηρεσίας μέσω του Κοινοβουλίου, η θεσμοθέτηση της θέσης του εθνικού συντελεστή κατά της διαφθοράς και η κατάληψή της από Ελληνα.
-Τη συγκρότηση του συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (ΣΔΟΕ, Αρχή για το Ξέπλυμα, κ.λπ.).
-Τη συνολική χαρτογράφηση όλων των αρμοδιοτήτων.
-Τη σύσταση γενικού μητρώου τραπεζικών λογαριασμών με βάση το οποίο θα υπάρχει άμεση πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς που τηρούνται σε ελληνικές τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
-Τη δυνατότητα διασύνδεσης με το σύστημα taxis ώστε μέσω του συστήματος elenxis να υπάρχουν αυτόματες διασταυρώσεις των φορολογικών δηλώσεων με τις τραπεζικές καταθέσεις.
-Τη δημιουργία κεντρικού μηχανισμού για υποδοχή και επεξεργασία των καταγγελιών για διαφθορά.
-Την υποχρέωση των εισαγγελικών αρχών να ενημερώνουν τις υπηρεσίες για τα αποτελέσματα των ελέγχων στις υποθέσεις που αναλαμβάνουν.
-Την ενθάρρυνση για καταγγελίες διαφθοράς στο δημόσιο.
-Την ενίσχυση των μηχανισμών κεφαλαίων που δημιουργήθηκαν από υποθέσεις διαφθοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα