Πόσα πλήρωσε η ΕΥΠ για την λίστα Λαγκάρντ

 Κατηγορηματική διάψευση, ότι από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν έχει λάβει γνώση κάποιας λίστας που περιέχει τα πολυθρύλητα 1.991 ονόματα Ελλήνων μεγαλοφοροφυγάδων, έκανε ο νεοδιορισμένος επικεφαλής της ΕΥΠ, Θεόδωρος Δραβίλλας.

Ο κ. Δραβίλλας απάντησε στα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να ξέρει απ’ έξω και ανακατωτά τον κατάλογο όσων έχουν κατακλέψει το Δημόσιο βγάζοντας σε τράπεζες του εξωτερικού αδήλωτο

χρήμα: «Ουδέποτε μου έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ουδέποτε και από κανέναν».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες μας, λίγο καιρό μετά την επιχείρηση του Γάλλου εισαγγελέα Ερίκ ντε Μονγκολφιέ, ο οποίος είχε εισβάλει στην οικία του τραπεζικού υπαλλήλου της HSBC Ερβέ Φαλτσιανί (ανακαλύπτοντας την κλοπή των 130.000 τραπεζικών λογαριασμών), ο πρέσβης και τότε επικεφαλής της ΕΥΠ, Κωνσταντίνος Μπίκας, είχε πάρει στα χέρια του το επίμαχο CD.

 «Σε επίπεδο πληροφοριών, αυτό το CD είναι χρήσιμο, αλλά δεν μπορεί να δοθεί σε ανακριτική αρχή, γιατί είναι αποδοχή προϊόντος εγκληματικής ενέργειας» τονίζουν έμπειρα στελέχη της αντικατασκοπίας, συμπλέοντας με τις δηλώσεις του πρώην Γ.Γ. του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη.

Οι «προσωπικές» επαφές του τέως διοικητή της ΕΥΠ κ. Μπίκα (για να πάρει το CD) συνδυάστηκαν με απόρρητο κονδύλι 1.500.000 ευρώ που είχε χορηγηθεί στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες για τον προϋπολογισμό της ΕΥΠ του 2010. Κάποιοι επιμένουν ακόμα και σήμερα ότι το ιλιγγιώδες ποσό είχε δοθεί σε «σύνδεσμο» για να παραχωρήσει το stick στην τότε ελληνική κυβέρνηση. Πάντως, ακόμα και σήμερα, έμπειρο στέλεχος της ελληνικής αντικατασκοπίας επιμένει ότι «τα 1.500.000 ευρώ δεν δόθηκαν για κανένα CD. Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιείτο για άλλο θέμα εθνικής σημασίας, υψηλότατης αξίας για την ασφάλεια της χώρας».

Η πηγή της πληροφορίας μας, όμως, επιμένει ότι το ποσό δόθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό.

Keywords
Τυχαία Θέματα