Πόσο κοστίζει στην Ιταλία η ακυβερνησία

Ένα κάρο λεφτά στοιχίζει στους Ιταλούς κάθε ημέρα που περνάει χωρίς να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Αμέσως μετά τις εκλογές της 24-25 Φεβρουαρίου τα spreads των ιταλικών ομολόγων εκτινάχτηκαν στα ύψη, με το ιταλικό Δημόσιο να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να δανειστεί και τις μετοχές των τραπεζών να κινδυνεύουν

με μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο.

Με σχεδόν διπλάσιο επιτόκιο δανείστηκε την επομένη των εκλογών η Ιταλία. Από 0,73% τον Ιανουάριο, στις 26 Φεβρουαρίου σκαρφάλωσε στο 1,23%, γεγονός που σημαίνει ότι το ιταλικό κράτος θα πρέπει να πληρώσει 53,8 εκάτ. ευρώ τόκους επιπλέον.

Στα ύψη τα spreads

Τα spreads από 246 μονάδες στις 29 Ιανουαρίου, εκτινάχτηκαν στις 348 μονάδες στις 26 Φεβρουαρίου. Για να καταλάβουμε το πόσο κοστίζει αυτό στην Ιταλία, πρέπει να σημειώσουμε ότι κάθε φορά που τα spreads αυξάνονται κατά 100 μονάδες το κόστος του χρέους αυξάνει κατά 3,1 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο, 6,2 δισ. ευρώ τον δεύτερο χρόνο και 8 δισ. ευρώ τον τρίτο!

Η ακυβερνησία κοστίζει στις τράπεζες

Οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους πολλά ομόλογα του ιταλικού Δημοσίου, πράγμα που σημαίνει ότι όσο αυξάνονται τα spreads και μειώνεται η αξία των ομολόγων, μειώνεται η αξία των μετοχών στο Χρηματιστήριο και χάνονται δισεκατομμύρια. Χαρακτηριστικά μόνο την επόμενη ημέρα των εκλογών η Unicredit, Eni, Intesa San Paolo έχασαν από 1,5 δισ. ευρώ η κάθε μια…

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, όσο δεν υπάρχει κυβέρνηση, δεν μπορούν να γίνουν οι προγραμματισμένες πληρωμές του κράτους προς τον ιδιωτικό τομές. Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, είναι μπλοκαρισμένα 80 – 90 δισ. ευρώ.

Πηγή: italianitto.com

Keywords
Τυχαία Θέματα