Που το πάει ο Σαμαράς…

Δυο στοιχήματα και ένας «σκόπελος» αναμένουν τον πρωθυπουργό το 2013. Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι δεν θέλει να περιοριστεί μόνο σε ένα πρόγραμμα επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, αλλά σκοπεύει να δώσει και ιδιαίτερη έμφαση στη λήψη μέτρων με κοινωνική ευαισθησία. Ένα «σχέδιο Μάρσαλ», δηλαδή, με κοινωνικές προεκτάσεις…

Αποκρατικοποιήσεις

Το πρώτο στοίχημα αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες ξεκινούν το νέο έτος. Κρίσιμος θεωρείται ο βαθμός προσέλκυσης επενδύσεων και ο πλουραλισμός

αυτών, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τις στρατιές των ανέργων, να αρχίσει να «γυρίζει» χρήμα στην αγορά, αλλά και να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει το νέο Μνημόνιο, ώστε να μην υπάρξουν νέα μέτρα. Ιδιαίτερη σημασία στην κατά γράμμα εφαρμογή του Μνημονίου δίνει ο πρωθυπουργός, καθώς σε περίπτωση αποκλίσεων προβλέπονται αυτόματα μέτρα.

Η «καθημερινότητα»

Το δεύτερο στοίχημα Σαμαρά είναι η βελτίωση της «καθημερινότητας των πολιτών. Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η κοινωνική συνοχή είναι καίριας σημασίας. Γι’ αυτό, στο πλαίσιο που επιτρέπει ο προϋπολογισμός, θα αποκατασταθούν οι αδικίες που υπάρχουν και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των πολιτών. Έχει δώσε δε εντολή στους υπουργούς του να λάβουν μέτρα για την υγεία, την ασφάλεια, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη δημόσια τάξη και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, πάγια αιτήματα της κοινωνίας.

Ο «σκόπελος»

Μεγάλο εμπόδιο για την κυβέρνηση είναι οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα, που πρέπει να γίνουν μέσα στο 2013. Το πρώτο τρίμηνο του έτους πρέπει να έχει καταρτιστεί η αντίστοιχη έκθεση, για να αρχίσουν να τίθενται στη συνέχεια σε διαθεσιμότητα ανά τρίμηνο 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αριθμός μεγάλος για τα ελληνικά δεδομένα, γι’ αυτό στην κυβέρνηση αναζητούν τον πιο αποτελεσματικό, αλλά και λιγότερο επώδυνο τρόπο για να πραγματοποιήσουν τις αποχωρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα