Προχωρά σε δημοψήφισμα ο Κάμερον

Την διεξαγωγή ενός δημοψήφισματος σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση αποβλέπει θετικά ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο βρετανός Πρωθυπουργός σε άρθρο που έγραψε για την εφημερίδα Sunday Telegraph αναφέρει «Κατά τη γνώμη μου οι δύο έννοιες ‘Ευρώπη’ και ‘δημοψήφισμα’ μπορούν να συμβαδίζουν».

Ο κ Κάμερον τονίζει ότι δεν τάσσεται υπέρ ενός δημοψηφίσματος

για το αν η Βρετανία θα πρέπει να ανήκει στην ΕΕ. «Το να εγκαταλείψουμε (την ΕΕ) δεν θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας. Όμως γεγονός είναι ότι οι Βρετανοί δεν είναι ευχαριστημένοι από αυτό που έχουν και ούτε κι εγώ» αναφέρει λίγο παρακάτω.

Στη συνέχεια εξηγεί πως «μια διαφορετική στάση, πιο ελαστική που να βαρύνει λιγότερο τη Βρετανία στο πλαίσιο της ΕΕ. Αυτό που επιθυμώ, και που πιστεύω ότι επιθυμεί και η μεγάλη πλειονότητα των Βρετανών, είναι τροποποιήσεις στη σχέση μας» με την ΕΕ, διευκρινίζει.
Ο Κάμερον, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι το Λονδίνο δεν θα συμμετάσχει στα μέτρα που έχουν στόχο την ενίσχυση της ολοκλήρωσης της ΕΕ ώστε να βγει η ευρωζώνη από την κρίση, εκτιμά ότι η Βρετανία βαρύνεται από την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.
«Δεν υπάρχει πολύ λίγη Ευρώπη, αντιθέτως, υπάρχει πάρα πολύ…Πολλές δαπάνες, πολλή γραφειοκρατία, μεγάλη ανάμιξη σε θέματα που αφορούν τα κράτη, την κοινωνία των πολιτών και τους πολίτες».
Μέχρι πρωτινός ο βρετανός πρωθυπουργός απόκλειε την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος σχετικά με τις σχέσεις Βρετανίας-Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι τα μέλη του κόμματος του τον πιέζαν συνεχώς.

Εξάλλου αν λάβουμε υπόψη την δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουνίου από την εφημερίδα Times, το 81% των Βρετανών δήλωσε ότι τα επόμενα χρόνια πρέπει να πραγματοποιηθεί ένα παρόμοιο δημοψήφισμα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των Βρετανών ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαβουλεύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα