Πρόεδρος ΕΣΕΕ: Καταρρέουν 1.600 ελληνικές επιχειρήσεις με έδρα την Κύπρο

Μιλώντας στο «Π», ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, εκφράζει την ανησυχία του για τις τεράστιες επιπτώσεις της ελληνικής αγοράς μετά ολοκαύτωμα της Κύπρου.

«Η τραγική κατάσταση στην Κύπρο έχει σίγουρα άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική αγορά, αφού μεγάλο μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας έχει στενές σχέσεις με κυπριακές εταιρίες. Ως γνωστό 1.600 μικρές

και μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές, εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν έδρα στην Κύπρο, απειλούνται με κλείσιμο αφού δεν έχουν πρόσβαση στους εταιρικούς λογαριασμούς τους. Ο κίνδυνος να χαθούν, να δεσμευτούν ή να κουρευτούν λογαριασμοί όψεως ύψους 1,5 δις με τα κεφάλαια κίνησης χιλιάδων επιχειρήσεων είναι σχεδόν βέβαιος».

Η Γερμανία είχε σαφές σχέδιο με στόχο να «σακατέψει» την Κύπρο. Αυτό το σχέδιο ολοκληρώθηκε τάχιστα μετά τους χειρισμούς “αυτοκτονίας” των πολιτικών και των τραπεζιτών, που κατέστρεψαν την χρηματοπιστωτική πίστη όχι μόνο της Κύπρου αλλά όλων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

«Οι επιπτώσεις από την Ευρωπαϊκή “διάσωση” της Κύπρου είναι οι πλέον οδυνηρές για την οικονομία της, στέλνοντας με το “μοντέλο Κύπρου” ένα σκληρό μήνυμα παραδειγματισμού στις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, ο συνδυασμός ενός “κακού” διαπραγματευτή όπως η Γερμανία και ενός “άπειρου” όπως η νέα Κυπριακή Κυβέρνηση δημιούργησαν με εν θερμώ αποφάσεις και πρόχειρες διαπιστώσεις, επικίνδυνες καταστάσεις που κατέληξαν σε ένα “ολοκαύτωμα”, άλλων εποχών. Συνεχίζοντας ο Βασίλης Κορκίδης αναφέρει ότι, οι Βρυξέλλες και η Λευκωσία με περίεργους ελιγμούς έδωσαν τελικά “λύσεις Βερολίνου” σε οικονομικά και τραπεζικά προβλήματα καταδικάζοντας την κυπριακή αγορά και οικονομία σε μία βαθιά και μακρά περίοδο ύφεσης και χρέους.
«Οι λανθασμένοι χειρισμοί του “καλού”, του “κακού” και του “άπειρου” στο Ευρωπαϊκό ”γουέστερν” που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες με πρωταγωνίστρια την Κύπρο, προκάλεσαν σοβαρούς τριγμούς οικονομικής αστάθειας και κινδύνους κοινωνικής κατάρρευσης των αδύναμων χωρών».

Keywords
Τυχαία Θέματα