Προφυλακίζεται πασίγνωστος πολιτικός

Σαν σήμερα  το 1990,  προφυλακίζεται ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

Ο Αγαμέμνων “Μένιος” Κουτσόγιωργας ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός. Ήταν πολιτικός φίλος και προσωπικός δικηγόρος του Γεωργίου Παπανδρέου από τη δεκαετία του ’50 και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προεδρίας την περίοδο 1963-1965, στις κυβερνήσεις του.

Είχε ξεχωρίσει για την οξύτητα στις συγκρούσεις

του με την αντιπολίτευση κατά τη δεκαετία του ’80 και χαρακτηριστική έχει μείνει η φράση του στη Βουλή: δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε την οποία απηύθυνε στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τότε αρχηγό της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σχετικά με τα γεγονότα της Αποστασίας εναντίον της κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.

Ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας δεν συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 1989 μετά από πρόταση της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και υπό το βάρος των κατηγοριών για την υπόθεση της Τράπεζας Κρήτης. Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 1989, έγινε κοινή πρόταση παραπομπής του στο ειδικό δικαστήριο από το Κ.Κ.Ε. και τη ΝΔ για την υπόθεση του σκανδάλου Κοσκωτά. Οι κατηγορίες για τον Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα αφορούσαν παραβίαση του άρθρου 2 του Ν.Δ. 802/71 επειδή δεν έλαβε μέτρα ελέγχου της Τράπεζας Κρήτης, υπόθαλψη εγκληματία, παθητική δωροδοκία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια. Η πρόταση υπερψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1989 για τους Α. Παπανδρέου, Α. Κουτσόγιωργα, Δ. Τσοβόλα και Γ. Πέτσο.

Τον Οκτώβριο του 1990 αποφασίστηκε από το τριμελές συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου και τους βουλευτές κατήγορους η προφυλάκιση μόνο του Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα ηλικίας τότε 68 ετών ως υπόπτου φυγής. Η απόφαση για την προφυλάκιση λήφθηκε στο έντονα τεταμένο πολιτικά κλίμα της εποχής παρά την κατάθεση ιατρικού φακέλου που τεκμηρίωνε την σοβαρή κατάσταση της υγείας του Α. Κουτσόγιωργα καθώς και την ύπαρξη ανήκεστου βλάβης.

Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 1991 άρχισε η συνεδρίαση του ειδικού δικαστηρίου. Στις 11 Απριλίου, έναν μόλις μήνα μετά, ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας  κατέρευσε μέσα στη δικαστική αίθουσα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 18 Απριλίου 1991, ο Α. Κουτσόγιωργας απεβίωσε. Κατά γενικό τεκμήριο, ο θάνατος του Α. Κουτσόγιωργα επηρέασε την συνολική τροπή και έκβαση της δίκης μιας και η μαρτυρία του θεωρείτο κρίσιμη για την αντικειμενική εκτίμηση της υπόθεσης της Τράπεζας Κρήτης. Την κηδεία του παρακολούθησε πλήθος ατόμων και πήρε την μορφή μαζικής διαμαρτυρίας για την δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο και την χρήση αυτής για την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων.

Ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας ήταν παντρεμένος με την Αλίκη Κουτσόγιωργα, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.

Keywords
Αναζητήσεις
αλικη kουτσογιωpγα, η πολιτικη του γεωργιου παπανδρεου 1963-1965
Τυχαία Θέματα