Πρόστιμο της Άγκυρας στην αμερικανική Boeing

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, γνωστοποίησε τη σημαντική καθυστέρηση στην παράδοση τεσσάρων κατασκοπευτικών αεροπλάνων AEW&C από την Boeing, που αποδίδεται σύμφωνα με τον ίδιο στην αποτυχία της εταιρίας να αναπτύξει το κατάλληλο σύστημα αλλά και για λόγους «ανωτέρας βίας».

Με αφορμή αυτό λοιπόν, η Άγκυρα σκοπεύει να επιβάλει πρόστιμο στην αμερικανική Boeing, με την οποία το 2003 είχε υπογράψει συμφωνία ύψους 1,6 δισ. δολαρίων

για την κατασκευή αεροσκαφών ικανών να μεταφέρουν ραντάρ και άλλα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου και την παράδοσή τους έως το 2008.

Η σύμβαση της Τουρκίας ήρθε ένα χρόνο μετά την απόφαση της Αυστραλίας να υπογράψει μια παρόμοια συμφωνία για έξι αεροσκάφη AEW & C 737-700 με ανάλογα συστήματα. Πάντως και στην περίπτωση της Αυστραλίας, παρουσιάστηκαν παρόμοιες καθυστερήσεις, αν και τελικά η Boeing παρέδωσε τέσσερα αεροσκάφη.

Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν πως ούτε η Τουρκία ούτε η Boeing μπορούσε να αποκαλύψει τις ρήτρες, αλλά ούτε τα πρόστιμα για τις καθυστερήσεις, καθώς θεωρούνται «εμπορικό απόρρητο».Παρόλα αυτά, η αποζημίωση για οποιαδήποτε σύμβαση σε αμυντικά θέματα είναι 0,03% ανά ημέρα, αλλά διαφορετικές συμφωνίες μπορεί να έχουν χαμηλότερα ή υψηλότερα ποσοστά και διαφορετικούς κανόνες εφαρμογής.«Στην περίπτωση της Boeing έχει υπάρξει συμφωνία ως προς το πώς η εταιρεία θα πρέπει να αντισταθμίσει τις καθυστερήσεις», δήλωσε ένας αξιωματούχος στην τουρκική Χουριέτ, ωστόσο δεν αποκάλυψε την μορφή της αποζημίωσης αν θα είναι σε μετρητά ή αν θα ακολουθηθεί άλλη συμφωνία, καθώς και αυτή η πληροφορία θα παραβίαζε τους όρους του συμβολαίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα