«Ρήγμα» μνημονιακών-αντιμνημονιακών στον κυπριακό Τύπο

Του Νίκου Μπόζντα

Ο διχασμός που επικρατεί στην κυπριακή κοινωνία στον αστερισμό του ασφυκτικού μνημονίου αποτυπώνεται ανάγλυφα και στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες στη Μεγαλόνησο μπαίνουν και αυτές πλέον στη διελκυστίνδα της μνημονικής και αντιμνημονιακής ρητορικής.

Τα δύο θέματα λοιπόν που πρωταγωνιστούν στην πρώτη σελίδα των κυπριακών εφημερίδων είναι από τη μία η «ψυχραιμία, η ωριμότητα και ο πολιτισμός» που επέδειξαν οι Κύπριοι πολίτες κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας που

οι τράπεζες άνοιξαν ύστερα από σχεδόν δέκα μέρες «κατεβασμένων ρολών» και από την άλλη το αίτημα για «κάθαρση» και τιμωρία των υπευθύνων που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική καταστροφή.

Οι εφημερίδες «Φιλελεύθερος» και «Πολίτης» αναδεικνύουν την «ευγένεια» και τον «πολιτισμό» των Κυπρίων, οι οποίοι παρέμειναν ψύχραιμοι και δεν έτρεξαν πανικόβλητοι στα γκισέ των τραπεζών, γράφοντας η μεν πρώτη ότι το «πρώτο μήνυμα αισιοδοξίας το έδωσε ο λαός έξω από τις τράπεζες» και η δε δεύτερη ότι «εσείς έχετε ευρώ… και εμείς πολιτισμό» επιτιθέμενη παράλληλα στους Ευρωπαίους δανειστές του νησιού που το απειλούσαν ανοιχτά ακόμα και με οικονομικό «στραγγαλισμό» μέσω του κλεισίματος της στρόφιγγας από την ΕΚΤ.

Από την πλευρά τους, οι εφημερίδες «Χαραυγή» και «Αλήθεια» αξιολογούν ως πρώτο θέμα την εξεύρεση και την τιμωρία των ενόχων. Η εφημερίδα του ΑΚΕΛ κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Όλα στο φως» την ίδια ώρα που το πρωτοσέλιδο της «Αλήθειας» έκανε λόγο για «επιχείρηση κάθαρσης από 3 ακέραιους δικαστές».

Τέλος, υπάρχουν και αυτοί που κρατούν πιο σκληρή στάση απέναντι σε όλους και για όλα, όπως είναι η εφημερίδα «Γνώμη» που αναφέρει ότι «διατάζουν οι Τροϊκανοί και εκτελούν οι πάντες» πέρνωντας μία σαφώς αντιμνημονιακή θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα