Σαμαράς: Αποκρατικοποιήσεις με ανάπτυξη

Τους εννέα βασικούς άξονες πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι έχει δώσει ορίζοντα τετραετίας στη κυβέρνηση.

Έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και επίσπευσή τους θα δώσει η κυβέρνηση,

όπου χρειαστεί. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ονομαστικά στον ΟΣΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας «σε όλη της την έκταση, όχι αποσπασματικά αλλά οργανωμένα και με τμήματα από το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε και την περίπτωση των ορυχείων, σημειώνοντας πως η αξιοποίησή τους θα γίνει με δικαιώματα εκμετάλλευσης και όχι με αλλαγή στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. «Δεν βλέπουμε τις αποκρατικοποιήσεις ταμειακά, αλλά αναπτυξιακά» είπε, γνώμονας είναι η προσέλκυση επενδύσεων.

Προτεραιότητα θα δοθεί επίσης σε αξιοποίηση υποδομών που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν,  αναφέροντας το παράδειγμα του καμποτάζ.

Ο Αντ.Σαμαράς υπογράμμισε επίσης την κεντρική σημασίας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού για την έκταση από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο.

«Η χώρα πρέπει να γίνει φιλική στις επενδύσεις» τόνισε.

Στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης το ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ με παράκαμψη γραφειοκρατίας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το στόχο για κλείσιμο ή συγχώνευση δεκάδων φορέων του δημοσίου -δίνοντας μάλιστα χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου για να έχει ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αξιολόγηση και να έχει ληφθεί η απόφαση για τους περισσότερους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης η εισαγωγή μέτρων για στήριξη της ρευστότητας και διευκόλυνση επιστροφής καταθέσεων. Προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για περιουσιολογιο.

Βασικός στόχος είναι επίσης, συνέχισε ο πρωθυπουργός, η καταπολέμηση της δημόσιας σπατάλης με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Έκανε αναφορά στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που ήδη υπάρχει, λέγοντας πως «οι έως τώρα προσπάθειες απέτυχαν». Ανέφερε ότι ένας ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος θα συντονίζει το έργο μεταξύ των υπουργείων και θα υπάρχει συντονισμός μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, εξήγγειλε τη δημιουργία διυπουργικής επιτροπής υπό την ευθύνη του για την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Ως τελευταίο σημείο ανέφερε την επίσπευση του συμψηφισμού των οφειλών από και προς το Δημόσιο εντός ενάμισι χρόνου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να κλείνουν επιχειρήσεις επειδή τους χρωστάει το Δημόσιο» ενώ πρόσθεσε πως αν ο συμψηφισμός γίνει σωστά, το ταμειακό κόστος θα είναι μηδενικό.

Αυστηρό μήνυμα στο εξωτερικό

Δεν γίνεται είπε ο πρωθυπουργός την ίδια ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να εφαρμόσει όλες εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν και παλεύει να ξανασταθεί στα πόδια της με όλες τι θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, κάποιοι ξένοι αξιωματούχοι να β

Keywords
Τυχαία Θέματα