Σε πρώτο πλάνο επικαιροποιήση της προγραμματικής συμφωνίας και ανασχηματισμός


Με την Δημοκρατική Αριστερά να αποσύρει τους υπουργούς της, αλλά σύμφωνα με τις ενδείξεις να δίνει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση, πλέον περνάει σε πρώτο πλάνο η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. Κάτι που, άλλωστε, αποτελεί και βασική θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως φάνηκε και από το μήνυμα του το βράδυ της Πέμπτης.

Ο κ. Βενιζέλος

κατέστησε σαφές πως η στήριξη στον Αντώνη Σαμαρά προϋποθέτει την αλλαγή στην τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, στη λήψη αποφάσεων και στη γενικότερη εικόνα που βγαίνει προς τα έξω. Ο πρωθυπουργός με το διάγγελμα του ξεκαθάρισε πως θα αποφύγει τις εκλογές με κάθε κόστος, επομένως θα ρίξει… νερό στο κρασί του και θα γίνει πιο διαλλακτικός απέναντι στον κυβερνητικό του εταίρο. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει ανοίξει από καιρό, με στελέχη του ΠΑΣΟΚ να σχολιάζουν πως το γεγονός ότι τα δύο κόμματα μένουν μόνα τους ανοίγει τον δρόμο για ισότιμη συνεννόηση και καλύτερο συντονισμό.

Την ίδια ώρα, βγαίνουν από το συρτάρι του πρωθυπουργού και τα σχέδια για ανασχηματισμό. Η απόσυρση των υπουργών της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα, σημαίνει αυτόματα πως ο κ. Σαμαράς αναζητεί υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης, ενώ δεν ξέρει ακόμη κανείς εάν θα αντικατασταθούν οι δύο υφυπουργοί. Ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε τον ανασχηματισμό μεγαλύτερο, αλλά μετά το συνέδριο της ΝΔ. Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, όμως, ενδέχεται να τον επισπεύσουν…

Του Κώστα Παπαδόπουλου

Keywords
Τυχαία Θέματα