«Σφαγή» και εκβιασμοί με το βρόμικο χρήμα στην Κύπρο

Του Γιάννη Ντασκα

“Το Eurogroup χαιρετίζει τους όρους εντολής για μία ανεξάρτητη έρευνα ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας εναντίον του ξεπλύματος χρήματος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα στην εφαρμογή του πλαισίου θα υπάρξουν διορθώσεις σύμφωνα με τη συμφωνία”

Aυτή είναι η σημαντικότερη ,κατά τη γνώμη μας,παράγραφος που αφορά τις διεθνείς ισορροπίες στο πρόβλημα με επίκεντρο την Κύπρο και περιέχεται στην ανακοίνωση του “Eurogroup”. Η παράγραφος φωτογραφίζει το άγριο παρασκήνιο που παιχτηκε όλες αυτές τις ημέρες γύρω -κυρίως-απο τα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου.

Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες τόσο οι Γερμανοί όσο και άλλοι(κυρίως οι Βρετανοί) διαθέτουν πληθώρα στοιχείων για την διακίνηση και το ξέπλυμα χρήματος μέσω της Κύπρου σε τομεςί ,όπως το διεθνές εμπιο όπλων,οι διευκολύνσεις σε κράτη με προβλήματα στη διεθνή σκηνή και στη μυστική ατζέντα το σπουδαιότερο μέρος κρατάνε στοιχεία για ρωσικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μέγα μέρος των μυστικών διαβουλεύσεων αφορούσε ακριβώς την πίεση ελέγχου των στοιχείων που έχουν οι Ευρωπαίοι και την άρνηση των κυπρίων λόγω των εμπλοκών που θα δημιουργούσε η άνευ όρων παράδοση των στοιχείων με ουσιαστική “κατάληψη” των κυπριακών Τραπεζών.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Κύπρου Ν.Αναστασιάδης είναι νομικός σύμβουλος στην Τράπεζα Κύπρου και κατα τις έγκυρες πληροφορίες απείλησε πραγματικά με άμεση παραίτηση αν δεν γίνονταν δεκτές ορισμένες κόκκινες γραμμές που έθετε.Η φόρμουλα βρέθηκε με την παραπομπή σε “ανεξάρτητη έρευνα” και όχι σε πλήρη υποταγή στα ευρωγερμανικά “κλιμάκια”.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ακριβώς αυτόν το έλεγχο δεν ήθελαν με κανένα τρόπο και οι ρωσικές αρχές και αυτό ήταν το αντικείμενο που διαπραγματεύτηκαν στη Μόσχα με τον Μαουέλ Μπαρόζο οι κ.κΜεντβέντεφ και Πούτιν και τηλεφωνικά με την Αγκελα Μέρκελ.

Κάποιοι στην Κύπρο μιλούσαν για χρήματα απο ολιγάρχες που σχετίζονται με εμπόριο όπλων,ναρκωτικά,τρομοκρατικές και διακρατικές ιστορίες κλπ.

Κύπριος παράγων μας είπε οτι ένας σημαντικός Κύπριος που ζει στο Λονδίνο είχε προβλέψει μέσα στην κρίση μεγάλη ταραχή στους Ρώσους ολιγάρχες του Λονδίνου και όταν έγινε γνωστός ο θάνατος του Μπερεζόφκσι του τηλεφώνησε και του είπε:“Τι σου έλεγα;Περίμενε τη συνέχεια…”.

Ο σημερινός πρόεδρος της Κύπρου Ν.Αναστασιάδης είχε βοηθήσει πολύ τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να εκλεγεί και οι δυό τους έχουν άριστες σχέσεις.Θεωρούν πολλοί ότι όσα λέει ο Χρυσόστομος περι επιστροφής στη λίρα κλπ τα είπε και για να “διευκολύνει” τον Ν.Αναστασιάδη στους χειρισμούς ,κάτι που εκ του αποτελέσματος φαίνεται.

Το ζήτημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος “καίει” στην κυριολεξία την ελληνική πολιτικήμεπιχειρηματική και δημοσιογραφική σκηνή καθώς πολλα “γκεσέμια” των τομέων αυτών έχουν μεγάλες συναλλαγές με το κυπριακό σύστημα και εκβιάζονται σοβαρά απο πολλές πλευρές.

Σε πρώτη φάση η κυπριακή πλευρά πέτυχε να κρατήσει τα στεγανά σε μεγάλο μέρος του συστήματός της ελπίζοντας σε πιο ομαλή πορεία στο μέλλον.Απέτυχε στο “κούρεμα” ανω των 100.000 αν και ορισμένοι εκτιμούν οτι και σε αυτό τον τομέα πέτυχε αφού θα είναι κούρεμα εφ άπαξ και δεν συνοδεύεται απο απόφαση άμεσης έρευνας της προέλευσης των κεφαλαίων.

Εκτιμούν οτι ο Γαλλογερμανικός άξονας μπορεί να “μαλακώσει”τις προθέσεις για έρευνα αν απομυζήσει περισσότερα κεφάλαια.Ηδη στην τελευταία διετία άυξησε τα κεφάλαια που κατατέθηκαν στις τράπεζές ου κατά 600 δις ευρώ(276 η Γαλλία,324 η Γερμανία) και μετά την επίθεση στην Κύπρο αυξήθηκε το ρεύμα καταθέσεων προς τις μεγάλες γαλλογερμανικές Τράπεζες.

Μέχρι τη στιγμή αυτή η ρωσική ηγεσία δεν φαίνεται να χάνει ουσιαστικά στο σκληρό πόκερ.Κάποια χρήματα τα αναπληρώνει εύκολα ,κάποιοι ολιγάρχες ήταν ήδη ενοχλητικοί και επίσης γλίτωσε απο τον μεγαλύτερο ολιγαρχικό βραχνά που είχε στη Δύση και άκουγε στο όνομα Μπερεζοφσκι…

Keywords
Τυχαία Θέματα