«Σφαγή» Σοφιανού – Κουτσούμπα για τη διαδοχή της Αλέκας

Δυο πόλοι, δυο ονόματα, δυο τάσεις και στο βάθος… πρόβλημα, στο εσωτερικό του ΚΚΕ. Σήμερα, πρώτη μέρα του συνεδρίου, μαθαίνουμε πως το κλίμα στους εσωκομματικούς κόλπους του Περισσού, είναι εξαιρετικά φορτισμένο. Ως τώρα, η μόνη σταθερά είναι η πολύ πιθανή αποχώρηση της Αλέκας Παπαρήγα από το τιμόνι του κόμματος μετά από 22 χρόνια. Όμως τα πράγματα, δεν είναι όπως ήταν τις προηγούμενες φορές, στο συνήθως συντεταγμένο, αρχαιότερο κομμουνιστικό κόμμα στην Ευρώπη, το ΚΚΕ.

Ο Νίκος Σοφιανός και ο Παναγιώτης Κουτσούμπας, είναι οι δύο πόλοι που στο παρασκήνιο μάχονται με όλα τα μέσα για τη διαδοχή της μακροβιότερης πολιτικής ηγέτιδας ελληνικού κόμματος.

Δεν έχει σημασία πως όταν ψηφίστηκαν οι θέσεις του κόμματος, τα ποσοστά υπέρ της κυρίαρχης πρότασης ήταν περίπου σταλινικά, αλλά μεγαλυτερό ειδικό πολιτικό βάρος έχει, για πρώτη φορά, τόσο εμφανή «διχοτόμηση» των στελεχών ανάμεσα σε δυο υποψηφιότητες. Οι πληροφορίες λένε πως ο μηχανισμός της κ. Παπαρήγα, στηρίζει Κουτσούμπα ενώ το ΠΑΜΕ προωθεί πάση δυνάμει τη λύση του Νίκου Σοφιανού. Και μάλιστα, η ρήξη είναι τόσο μεγάλη, που είχε προαναγγελθεί η διαφοροποίηση του Νίκου Μπογιόπουλου, προβεβλημένου και φερέλπιδος στελέχους του ΚΚΕ. Κάποιες φωνές εξάλλου, αντιδρώντας στο ότι έπεσε στο τραπέζι ένα τρίτο όνομα, αυτό του Γ. Μαρίνου, μας μίλησαν για πολύ αδύναμη φήμη που αν γινόταν πραγματικότητα θα μιλούσαμε για επάνοδο του ΚΚΕ στα χρόνια του Νικήτα Χρουτσόφ. Όπως και να ‘χει, από την Κυριακή η σελίδα γυρίζει και σίγουρα το «σπίτι του λαού» στον Περισσό δε θα έχει τα ίδια χρώματα με πριν.

Γιάννης Βασιλακόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα