Σφίγγει ο κλοιός για τα παράνομα τουριστικά λεωφορεία

Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η μία την άλλη διαδέχονται οι αποκαλύψεις για τη δράση των παράνομων τουριστικών λεωφορείων που μεταφέρουν χιλιάδες Αλβανούς καθημερινά από και προς τους τόπους καταγωγής τους, ενώ παράλληλα διακινούν λαθραία εμπορεύματα μέχρι και ναρκωτικά.
Τα συνεχή δημοσιεύματα του «Π» για το κύκλωμα του «αλβανικού ΚΤΕΛ» ευαισθητοποίησαν, έστω και μερικώς, τις αστυνομικές αρχές και το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά μέχρι σήμερα, πέραν των αυξημένων ελέγχων, δεν έχουν αφαιρεθεί οι άδειές τους, με αποτέλεσμα αρκετοί

από τους Αλβανούς ιδιοκτήτες να συνεχίζουν την παράνομη δράση τους.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών έχει ζητήσει επανειλημμένως από την Τροχαία να προβεί σε ελέγχους των εταιρειών αυτών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας και αν παραβιάζουν τον νόμο περί παρακώλυσης συγκοινωνιών, καθώς τα αλβανικά λεωφορεία πραγματοποιούν επιβιβάσεις – αποβιβάσεις επί της κεντρικής οδού Δηληγιάννη, στην πλατεία Καραïσκάκη.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Διεθνών Επιβατικών Μεταφορών, Γιώργος Γεωργόπουλος, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί «ούτε μία μέρα ακόμη την εγκληματική δράση των αλβανικών κυκλωμάτων», ενώ μίλησε ευθέως με διευθύνσεις και ονόματα, για στελέχη της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών, «τα οποία κάνουν τα στραβά μάτια με το αντίστοιχο φυσικά αντάλλαγμα». Μάλιστα, έχουν υποβληθεί μηνύσεις σε βάρος των επικεφαλής της συγκεκριμένης Διεύθυνσης και βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακριτική διαδικασία.

Συγκλονιστικά στοιχεία
Τα όσα «ξεσκέπασε» το «Π» από τις αρχές του καλοκαιριού επιβεβαίωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, παραθέτοντας σχετικά στοιχεία στη Βουλή για τη δράση των κυκλωμάτων. Λεωφορεία των παράνομων αλβανικών γραμμών εντοπίστηκαν πρόσφατα να μεταφέρουν τέσσερις κλέφτες ρουμανικής καταγωγής, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχαν συλληφθεί σε δρομολόγιο Αλβανοί καταζητούμενοι από την Ιντερπόλ. Τα δε ασυνόδευτα δέματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν από όπλα και ναρκωτικά μέχρι λαθραία καύσιμα και αλκοολούχα ποτά.
Πέραν τούτων, η Αστυνομία μετατοπίζει τις ευθύνες τόσο στα τελωνεία, όσο και σε υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης που δεν μεριμνούν για την τήρηση των κανονισμών λειτουργίας των συγκεκριμένων τουριστικών επιχειρήσεων.

Κατάδικοι
Έχει σημασία να τονιστεί ότι μετά την πρόσφατη απόφαση Μπερίσα για αποφυλάκιση 2.100 κρατουμένων από τις αλβανικές φυλακές, πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν το «αλβανικό ΚΤΕΛ» για να κατέβουν στην Αθήνα και όχι ιδιωτικά οχήματα, καθώς τα αστυνομικά μπλόκα εκτείνονται κατά μήκος της εθνικής Αντιρρίου - Ιωαννίνων και ορισμένοι αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες στην Ελλάδα.
Οι Έλληνες μεταφορείς υποστηρίζουν ότι όσο δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι στο τελωνείο της Κακαβιάς και όσο οι ελληνικές αρχές εθελοτυφλούν μπροστά σε αυτή την κατάσταση, τόσο θα αυξάνεται η εισαγόμενη εγκληματική δραστηριότητα από χώρες, όπως

Keywords
Τυχαία Θέματα