Σημίτης for President;

Σημίτης για πρόεδρος! Όχι δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά η πρόθεση του πρώην Πρωθυπουργού: Όπως όλα δείχνουν φλερτάρει με την ιδέα να αντικαταστήσει τον Κάρολο Παπούλια την άνοιξη του 2015 και να κλείσει την μακρά πολιτική του διαδρομή με το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Οι τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του Κώστα Σημίτη, μάλλον συνηγορούν σ’αυτό το σχεδιασμό.

Η αιφνίδια δήλωση συμπαράστασης προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, ξένισε αρχικά, αλλά είναι προφανές ότι στόχευε στο άνοιγμα προς το κεντροδεξιό ακροατήριο και στην κυβέρνηση: Η θετική ψήφος Σαμαρά

είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υποδειχθεί ο κ. Σημίτης ως υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα. «Τελευταία γίνεται καλή δουλειά από τον Σαμαρά με τα ταξίδια του στο εξωτερικό και τον Στουρνάρα στην οικονομία», φέρεται να δήλωσε προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξος ή τουλάχιστον «πιο αισιόδοξος από όσο ήμουν παλιότερα».

Επιπλέον, ο Κ. Σημίτης, μίλησε στο Συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ την 3η Σεπτέμβρη όπου κατέθεσε το μανιφέστο του για την Κεντροαριστερά, σπεύδοντας να διαχωρίσει τη θέση του ΠΑΣΟΚ από την ΔΗΜΑΡ, δίνοντας το στίγμα ότι πρέπει να υπάρξει μια Ελληνική Ελιά από τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό και έγινε λίγες εβδομάδες αργότερα και μάλιστα με πρωταγωνιστές στελέχη που είναι πολύ κοντά στον πρώην Πρωθυπουργό, όπως ο Γιάννης Βούλγαρης, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο Νίκος Μπίστης, ο Χρήστος Ροζάκης.

Δεν είναι τυχαία η προτροπή Σημίτη να μην συμπεριληφθεί στο σχήμα η ΔΗΜΑΡ. Ο ο Φώτης Κουβέλης είχε αποχωρήσει από την τρικομματική κυβέρνηση, γεγονός που παραλίγο να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης.

Τέλος ο πρώην Πρωθυπουργός τι στηρίζει την πρωτοβουλία των «58» για την Κεντροαριστερά: «Την βρίσκω σωστή, μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο» ήταν το σχόλιο του.

Ίσως γι’ αυτό ο πρώην πρωθυπουργός έσπευσε να ρίξει γέφυρες προς την Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά (αλλά και την ευρύτερη κεντροδεξιά που ήταν διαχρονικά ακροατήριο του) όπως και την κεντροαριστερά από την οποία προέρχεται. Χωρίς τα «αγκάθια» της ΔΗΜΑΡ που φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε που η συντηρητικά παράταξη συναινεί σε ιδεολογικό της αντίπαλο (όπως έδειξε ο Καραμανλής με την επιλογή Παπούλια) ή και το αντίστροφο (με την περίφημη συγκατοίκηση Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Καραμανλή). Το πρόβλημα ωστόσο σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς είναι η – διόλου ευκαταφρόνητη – καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ. Δύσκολα θα συναινέσει στην πρόταση να αναρριχηθεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, ο άνθρωπος που είχε κατηγορηθεί ως «αρχιερέας της διαπλοκής» από τον Κώστα Καραμανλή…

The post Σημίτης for President; appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα