Σκληρό πόκερ Ρώσων – Γερμανών για την Κύπρο

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής δε θα περπατήσει πάνω σε ένα στρώμα από τριαντάφυλλα, επισκεπτόμενος τη Μόσχα. Και τούτο, διότι, οι Ρώσοι, θεσμικοί εταίροι της μαρτυρικής Μεγαλονήσου, έχουν θυμώσει πολύ, τόσο με τον νέο Αττίλα που ξεδιπλώνεται στην πράξη, εδώ και μερικά 24ωρα, με δράστες τους Γερμανούς, όσο και με την κυβέρνηση της Κύπρου που, ανεξάρτητα από τις συνθήκες, συνυπέγραψε τον δεύτερο στραγγαλισμό

του νησιού της Αφροδίτης μετά την Τουρκική εισβολή του 1974… Κι όμως, εδώ και δυο περίπου μήνες, που ψιθυρίζεται, αυτή η ληστρική για την Κύπρο εξέλιξη, που σαρκώθηκε προχθές, οι πληροφορίες λένε από Ρωσικές πηγές τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία, πως με παρέμβαση της Μόσχας η εισβολή των Ευρωπαίων τοκογλύφων θα μπορούσε να έχει αναχαιτισθεί.

Ο πρόεδρος Πούτιν είχε δώσει το πράσινο φως, λένε οι πληροφορίες για την εξαγορά δυο Κυπριακών Τραπεζών από αντίστοιχες Ρωσικές. Αυτό έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία, για τρεις λόγους: Πρώτον διότι οι Ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο αγγίζουν τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια – κάτι που καθιστά τη Μόσχα τον κορυφαίο θεσμικό εταίρο από πολύ παλιά.

Δεύτερον διότι ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος με διάταγμα , που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Φλεβάρη, υποβάλει στην έγκριση της κεντρικής εξουσίας την τροποποίηση των συμφωνιών που συνήψαν “στρατηγικές” επιχειρήσεις με ξένους εταίρους “καθώς και όλα τα άλλα έγγραφα που αφορούν την εμπορική πολιτική σε χώρες του εξωτερικού”. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η εξαγορά τραπεζών στην Κύπρο αποτελούσε μια στρατηγική επιλογή της Μόσχας που προέβλεπε τη Γερμανική επέλαση. Πηγές του «Π» έλεγαν μάλιστα ότι σε αυτό τον σχεδιασμό είχαν ενεργοποιηθεί και Ελληνο – Ρώσοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται – και – στην Ελλάδα… Αυτό το για πολλούς σωτήριο, σχέδιο το είχε αρνηθεί ο κ. Αναστασιάδης, παραδομένος εξ’ αρχής στο Βερολίνο, ενώ έγκυροι κύκλοι σημειώνουν πως ο υπουργός οικονομικών Μιχάλης Σαρρής φέρεται να είχε λόγους να φοβάται τον εκβιασμό των Γερμανών επί – πολύ – προσωπικών δεδομένων.

Τρίτον διότι το Βερολίνο επιδιώκει να βάλει, προκλητικά πόδι, στα Ρωσικά γεωστρατηγικά χωράφια «στήνοντας» καθώς λένε οι πληροφορίες δικό του πλυντήριο χρήματος, μέσω Γερμανικών τραπεζών στη Ρίγα της Λετονίας, όπου φιλοδοξεί να φτιάξει ένα νέο … φορολογικό και τραπεζικό παράδεισο.

Πληροφορίες λένε πως ο Ρώσος Πρόεδρος επικοινώνησε ήδη με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο φέρεται να επέπληξε για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει.

«Αν περάσεις αυτό το νομοσχέδιο, βάλε καλύτερα μια γερμανική σημαία στο Προεδρικό Μέγαρο. Δεν έχεις καταλάβει πως με αυτή την απόφαση καταστρέφεις τη χώρα σου;», δήλωσε, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αναστασιάδη.

«Εάν προχωρήσετε σ΄ αυτή την ενέργεια ξεχάστε μας…», απείλησε ο Πρόεδρος της Ρωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα