Στη λίστα για “αιφνίδιο πλουτισμό” ο Σ.Μάνος

Από το 1977 στην πολιτική, τον έχουν κατηγορήσει για τα πάντα. Τώρα, για πρώτη φορά, βρίσκεται σε λίστα για «αιφνίδιο πλουτισμό» μαζί με άλλους πολιτικούς, κατασκευαστές, μεγαλοξενοδόχους, εφοπλιστές, ιδιώτες.

Ας σημειωθεί ότι η είδηση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «6 Ημέρες» που αποκαλύπτει ότι οι εντολές για τους πρώτους ελέγχους σε 1.747 πρόσωπα είχαν δοθεί τον Απρίλιο του 2011 αλλά δεν προχώρησε τίποτα.

Τα φυσικά πρόσωπα είχαν εντοπιστεί από το «Πρόγραμμα υλοποίησης του σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής 2010 – 2011», με τη βοήθεια του συστήματος «Elenxis» και για τις ανάγκες των ελέγχων

συγκροτήθηκαν 32 ειδικά συνεργεία.

Ωστόσο, οι διασταυρώσεις προχώρησαν με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ προβλήματα στη διαδικασία δημιούργησε η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για μεταφορά των ελέγχων σε όλες τις ανοικτές υποθέσεις στα διαπεριφεριακά ελεγκτικά κέντρα, ενέργεια που… «μηδενίζει» τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Στέφανος Μάνος, πλούσιος από κούνια

Ο 74χρονος σήμερα Στέφανος Μάνος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1939 και είναι γιος του Αλέξανδρου Μάνου, χειρουργού και διευθυντή του Ευαγγελισμού, και της Μαριέττας Πανούτσου, επιχειρηματία και κόρη του προέδρου του ΣΕΒ Κοσμά Πανούτσου.

Από κούνια, δηλαδή, ο Στέφανος Μάνος ανήκει στους προνομιούχους Ελληνες με περιουσία.

Είναι από τους λίγους Ελληνες που σπούδασε το 1963 μηχανολόγος – μηχανικός στο πολυτεχνείο της Ζυρίχης στο Χάρβαρντ.

Τον επόμενο χρόνο έγινε βοηθός γενικός διευθυντής της «Αλλατίνη Α.Ε.» ενώ στη συνέχεια διετέλεσε γενικός διευθυντής, αντιπρόεδρος, γενικός διευθυντής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ίδιας εταιρίας. Αποχώρησε από την εταιρεία το 1977 για να πολιτευθεί.

Στέφανος Μάνος και επιχείρηση Αλλατίνη

Με το που τελειώνει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ ο Μάνος αναλαμβάνει την οικογενειακή επιχείρηση Αλλατίνη. Πώς έγινε οικογενειακή; Εχουν ακουστεί πολλά. Σύντομη αναδρομή, για την αλήθεια:

Η επιχείρηση Αλλατίνη δημιουργήθηκε από την οικογένεια Αλλατίνη, Εβραίους ισπανικής καταγωγής, που ήλθαν στη Θεσσαλονίκη από την Φλωρεντία της Ιταλίας το 1715 και έστησαν τον περίφημο «Μύλο Αλλατίνη», με πρωτοβουλία του γιατρού Μωυσή Αλλατίνη.

Το 1898 όμως ο μύλος καταστρέφεται από πυρκαγιά. Το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει την ανοικοδόμησή του, και γι’ αυτόν τον λόγο εκδίδει ομολογιακό δάνειο στο Χρηματιστήριο των Παρισίων. Ως και το 1913 η οικογένεια Allatini κατέχει στην πόλη της Θεσσαλονίκης τα πρωτεία. Μετά αρχίζει σιγά σιγά η κάμψη της.

Ωσπου το 1926 ο επιχειρηματίας Κοσμάς Πανούτσος από το Κρανίδι της Αργολίδας, που ως τότε εμπορεύεται σιτηρά από τη Ρωσία στη Γαλλία και δραστηριοποιείται και στη ναυτιλία, αποκτά την εταιρεία. Και την ίδια χρονιά η Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Θεσσαλονίκης πλέον εισάγεται και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ο Κοσμάς Πανούτσος είναι ο παπούς του Στέφανου Μάνου

Ο Κοσμάς Πανούτσος κατείχε περίοπτη θέση στους επιχειρηματικούς και πολιτικούς κ

Keywords
Τυχαία Θέματα